Monday, October 26, 2015

ULAŞIM ve MOUNT REHBERİ

Sizlere ilk önce olayın gelip gelebileceği son aşamayı göstereyim, sonra da anlatayım nasıl oluyor.
Evet, karşınızda Legion'da Demon Hunter'ların uçmayı açtıktan sonra
özel bir görevle alabildiği Class Mount'u Felbroken Shrieker'ı sürerken görüyorsunuz Aernath kardeşinizi, öhem!
Görüyorsunuz ki biliyoruz da konuşuyoruz! Evet, şimdi anlatayım ;b

Evet, oyun neymiş öğrendik, bir şekilde maddi manevi(?!) kriterleri yerine getirdik, oyunu aldık, karakteri açtık, Realm'i, Faction'u, Race'i ve hatta Class'ını bile seçtik (dimi?) geldik Azeroth ve diğer paralel evrenleri ile Warcraft ortamına, bu koca dünyada nereden nereye ve nasıl gidilir? Şu fantastik olmayan kendi tırt dünyamızda bile bu mevzuya türlü çözümler var iken, koskoca World of Warcraft'ta da olmaması beklenemezdi. O açıdan bu durumları biir bir irdeleyelim, nereden nereye nasıl gidilir, ehliyet kursu fiyatları nasıl, alternatif toplu taşıma metodları nelerdir pratik metodları ile değinelim.

Şu başlıklarda olayı ele alıyoruz:
- Hearthstone
- Taksi
- Toplu Taşıma
   - Vapurlar ve Zeplinler (ve Tramvaycık)
   - Alliance
      - Deeprun Tram
      - Gemiler
   - Horde
      - Zeplinler
  - Portal'lar
- Mount'lar (Binekler), Ehliyet ve Pilotluk Kursları
   - Level 20
   - Level 40
   - Level 60
   - Paladin, Warlock ve Druid'lerin Mount Avantajları
   - Ehliyet ve Pilotluk Kursları Fiyatları, Uçma ve Ötesi



HEARTHSTONE

HS <3
Şimdi efendim, öncelikle WoW'da karşınıza çıkacak ilk ulaşım metodu Hearthstone'dur, yani ne bu?

Blizzard'ın aynı adlı oyununa da aynen adını veren aha işte bu taş parçasıdır, çünkü ismen de mantık olarak bu bağlı olduğu Han'ın (Inn) "Şömine Taşı" oluyor da ondan ("Heart" değil dikkat, "Hearth" yani şömine ;b).

Bunu oyun başından itibaren çantanızda bulabilirsiniz, basarsınız ve nereye bağlıysa sizi oraya ışınlar. Zaten ilk oyuna başladığınızda elinizdeki tek alternatif ulaşım metodunuz da budur.

Hearthstone'u Action Bar'larınıza da herhangi bir spell vb. gibi sürükle-bırak yaparak koyabilirsiniz.

Değiştirmezseniz ilk başlangıç bölgesine ışınlar, bir Inn'e gidip de Innkeeper ile konuşursanız, Hearthstone'unuzu oraya alabilirsiniz, kısaca HS diye yazarız, "HS çekmek" falan deriz, işimiz bitip de "Hadi ben yatıyom" dedikten sonra kullanırız :b

Başta 30 dakikada bir, bir Guild'e girerseniz 15 dakikada bir kullanabilirsiniz, bu kadar cooldown'ı, yani tekrar kullanmak için beklemeniz gereken süresi vardır. Ek olarak Shaman'lar Astral Recall diye bir büyü öğrenirler, iki tane HS'leri varmış gibi olur.

* HS ile ilgili size en büyük tavsiyem şudur: HS'nizi Pandaria Shrine'larına alın! Şimdi "Hö?" demeyin, bunu aklınızın kenarına yazın, birazdan "Portal"ları da anlatıciim, o zaman anlıycaksınız.
^ (Başa dönmek için)


TAKSİ!


WoW'daki diğer bir ulaşım metodu da taksidir, adına aldanmayın İstanbul taksileri gibi fahiş fiyata değil gayet makul fiyata sizi seçtiğiniz noktadan başka bir noktaya Alliance için Gryphon'lar, Horde için Wyvern'ler başta olmak üzere türlü mekanlarda farklı yaratık ve araç ile taşıma hizmetidir bu.

Keşfedilmeyi beklerken ölüp
yeniden dirilen bir adet taksici abi
ehe mehe
Bunu kullanabilmemiz için, her yerleşim merkezinde Flight Point denen taksi noktaları var, ilk baştakiler dışında sonrakiler için bunları tek tek keşfetmemiz gerekiyor, yeni bir bölgeye gittiğinizde oradaki taksici amcayla yani Flight Master'la tanışırsanız, yani işte şu soldaki şekildeki gibi, kafasının üzerindeki yeşil ünlem'i söndürürseniz artık o noktaya da uçabilir hale gelirsiniz.







Flight Path'ler, tıkla ki gidesin!


Şu sağdakine benzer bir pencereden de gideceğiniz yeri seçersiniz, gereken ücret de mouse'u üstüne getirince yazar, seçince otomatik olarak paranızı verirsiniz, sonra uçuşa geçersiniz, etrafı seyrederek gerçek zamanlı bir şekilde gidersiniz gideceğiniz yere.

İster, aşağıda debelenen oyuncuları "meh meh" diye izlersiniz isterseniz, ister gider çay koyarsınız, olayı budur.

Tabii yer yer kötü planlama yüzünden bunların da biraz dolaştırdığı oluyor ama, özellikle düşük levellarda yine de aşırı pratik ve kullanışlı bir olaydır.



Evet, uçuş dedim! Taksiler uçuyor! Ama kendi kendine, otomatik pilot gidiyor, götürüyor. Tabii ki WoW'un esas zevki ve fantastik tadı bence uçarak çıkar, taksi de bunun tadını dilinize bir damla bal olarak çalar, ama Level 60 olana kadar ne yazık ki kendimiz özgürce uçamıyoruz, hatta Level 20'ye kadar tabana kuvvet koşuyoruz ve bu Flight Point'leri kullanarak taksi yapıyoruz. İşte şekilde gördüğünüz gibi:

WoW'daki ilk screenshot'larımdan, Vanilla zamanları.
Taksi yapmış gidiyorum, önümde başka oyuncular,
aşağıda bir domuzcuk, eski grafikler, 4:3 ekran, teey tey!

^ (Başa dönmek için)

TOPLU TAŞIMA!

VAPURLAR VE ZEPLİNLER (VE TRAMVAYCIK)

Tek yol taksi mi? Dolmuş otobüs yok mu dediğinizi duyar gibi oluyorum, duymamış olayım! İğrenç espriler yapmayın. Toplu taşımanın sonraki aşaması tabii ki Metrobüs! (ıyy.. kendi kendimi bozdum)

Değil şükür ki, fantastikli dünyamızda kısa mesafeleri taksi ile hallediyoruz evet, fakat kıta değiştirmek ve kıtanın bir ucundan bir ucuna gitmek gibi ihtiyaçlarımız hasıl olursa o vakit Vapur, Zeplin ve sadece tarihi Taksim Füniküler'i gibi bir başına duran bir tek hat tramvayımız var.

Öncelikle şu faydalı haritayı şuraya bir koyayım, sonra detaylarını anlatayım.

Azeroth Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Haritası :b
Nerede bunlar? Nasıl kullanılır? Şöyle, öncelikle bunları tercihan değil tamamen egemenlik alanlarına göre Alliance ve Horde olarak ayırıyoruz:
Alliance gemileri ve tramvayı, Horde ise Zeplinleri tercih ediyor. Bir tane de nötr gemi hattımız var.

Şimdi baştan söyleyeyim her birinin nerede olduğunu ve detaylarını değil, mantığı kapmanız için belli başlı örnekleri anlatıp göstereyim diyorum, ki böylece siz de kendiniz keşfedin, oyun içerisindeki o araştırma hevesinize her şeyi size hazır verip çelme takmayayım. Buradaki en önemli ipucu şu: Şehirdeki guard'lara (gezinen muhafızlara) sorarak her şeyi bulabiliyorsunuz, aynı şekilde bu toplu taşıma noktalarını da bulursunuz, sorunca haritanızda gösterir, gösterdiği yere gider bulursunuz, basit yani.

Ha tabii zorlarsanız, bunlara diğer tarafın adamı olarak da binebiliyorsunuz, şehirlere girip guard'ları topluca dövüp falan, ama tabii tek başına riskli işler. Özellikle düşük seviyelerde pek tavsiye etmiyorum.

O açıdan şimdi, daha da karıştırmayalım, faction'lara göre anlatıyorum:

^ (Başa dönmek için)

ALLIANCE

- Deeprun Tram:
Tramvay yani, tek bir hattı var ve Stormwind ve Ironforge arasında çalışır, Stormwind'in Dwarven District noktasından ve Ironforge'un da Gnome mekanı Tinker Town'da durak girişleri vardır. Belli bir bölgede su altından güzel manzarayla gider, yani daha çok turistik bir hizmet. Ama düşük levellarda işinizi de görür. Giriş noktalarını size screenshot olarak atayım, nubsunuz siz bulamazsınız şimdi :b
Deeprun Tram, Stormwind girişi, Dwarven District


Deeprun Tram, Ironforge girişi, Tinker Town

^ (Başa dönmek için)

- Gemiler:

Geminin olayı ne? Öncelikle gemiler beleş, devamlı ring yapıyorlar, gelince atlıyorsunuz gideceğiniz yere beleşe gidiyorsunuz. Aslında fantastik kısmını geçer isek, biniyorsunuz, gideceğiniz yere bir loading ekranı sonrası ulaşıyorsunuz, bütün ara mesafedeki yolculuğu izlemiyorsunuz yani, gayet pratik.

Tabii Horde'un da binebileceği bir tane nötr gemi hattı var, haritada da gördüğünüz üzere Ratchet ve Booty Bay, yani nötr Goblin şehirleri arasında, bunlara herkes binebiliyor. Fakat PvP serverda iseniz, pek huzurlu bir yolculuk sözü veremiyorum :b (Server türlerini şurda öğrenmiştik ya hani, aha o hesap)

Alliance'ın ise, yine yukarıda yapıştırdığım haritada da gördüğünüz gibi türlü gemi rotaları var, bunlar da dışarıdan bakınca nasıl gözüküyor en iyisi onu da screenshot ile göstermek, göreceğiniz gibi çoğu durağın gittiği yere göre etrafında bayrakları genel bir orayı andıran şekli var, temel olarak Stormwind Harbour'daki iki adet vapur iskelemiz şöyle bakınız:

Stormwind'e gemiler yanaşır...
Genel görüntü bu, iskele ve vapur mantığı. Temel olarak Alliance tarafında toplu taşıma böyle, diğer gemi rotalarını da ilk haritadaki mekanlara gidince kolayca kendiniz keşfedebilirsiniz, zaten hepsinin başında bir görevli var, sorun, direk söyler nereye gidiyor gemi, kaç dakka kalmış gelmesine falan, her türlü cevabı alırsınız.



^ (Başa dönmek için)

HORDE

Horde tarafında ise olay Goblin'lerin sayesinde daha farklı. Zeplin ulaşımı var, tabii bu zeplinlerin olayı da aynı gemiler gibi, biniyorsunuz, bunda da aynen karşı kıtaya, bölgeye nereye gidiyorsa, bir loading ekranı sonrası ulaşıyorsunuz, tek fark, Thunder Bluff (Tauren baş şehri) zeplini, o gerçek zamanlı gidiyor, bir nevi Alliance'ın tramvayına karşılık, daha çok turistik amaçlı gibi yani. Yoksa Thunder Bluff ve Orgrimmar arasında taksi de yapabilirsiniz, daha da hızlı gider. Zeplin beleş tabi, taksinin cüzi bir miktar ücreti var.

- Zeplinler:

Zeplinlerin de temel mantığını yine bir adet screenshot ile özetliyim, mesela Orgrimmar'daki Zeplin durakları bakınız şu şekilde:

Orgrimmar'ın Zeplin durakları, aşağıda da taksici amca
Bu kulelere tırmanıp zeplinlere atlayıp istediğiniz yere gidebiliyorsunuz, yine aynen detay rotalar ilk haritada var. İpucu aynen burada da geçerli, zeplinin görevlisine sorup hangi zeplin, nereye gider, gelmesine ne kadar kalmış öğrenebiliyorsunuz. Yine Alliance tarafında olduğu gibi durakların etrafındaki görseller de, bayraklar şekiller falan gideceği yerle ilgili olur.


^ (Başa dönmek için)

Ayrıca hem Alliance hem Horde'un kullanabildiği türlü şehir Portal'ları var, onlar da şöyle:

PORTAL'LAR

Toplu taşıma dışında kısaca Portal mantığına da değineyim, Portal aslında Mage'lerin büyüsü, "geçit kapısı", sağ tıklar ve nereye açıksa o Portal, oraya ışınlanırsınız, mantığı bu. Ama Mage olmadan da, ya da Mage'lerden yardım almadan da kullanabileceğiniz türlü sabit Portal'lar var.

O yüzden, yukarıda anlattığım gibi, en çok sabit ve kullanışlı Portal, Level 100'e kadar, yani Legion'a geçene kadar Pandaria'daki Shrine'larda olduğundan, Level 100'e kadar: Hearthstone'larınızı mutlaka Pandaria Shrine'lara alın!

Neden?

Çünkü Shrine'larda hem Alliance hem Horde'un baş şehirlerine ve baş Burning Crusade ve Northrend mekanlarına portallar vardır, o yüzden özellikle level 40-60 falan sonrası bir Mage ile konuşup "Shrine portal pls" derseniz ve cüzi bir miktar bahşiş verip oraya portal satın alırsanız ileride ulaşım açısından çok rahat edersiniz. Tabii Yeni Dalaran'a (Broken Isles üstündekine) alırsanız, oradan da Shrine'a portal var, ama bir adım daha eklenmiş oluyor, seçim sizin.

Bu arada Pandaria Shrine'larının olduğu bölge normal şartlarda Level 85-90 bölgesi, ama HS'nizi Shrine'a alabilmeniz için bir Level sınırı da yoktur, ama Level 40'a hatta 60'a kadar bence gerek de yoktur, yine de seçim sizin.

Pandaria Shrine'daki Portal'lar
Bunun dışında zaten ilk normal Portal ihtiyacınız Level 58 olunca Outland'e geçmek için olur, o zamana kadar Portal görmeden takılabilirsiniz bile, ama özellikle Level 60'tan sonra artık Portal bir gereklilik oluyor. O yüzden de zaten her Expansion (Eklenti Paketi) Hub'ında (Merkez Şehir vb) ana şehirlere (Stormwind ve Orgrimmar) dönüş için bir Portal olur.

Nasıl?

Mesela The Burning Crusade'in Hub'ı Shattrath City, oranın merkezinde hem Stormwind'e hem Orgrimmar'a bir Portal bulunur. Aynı şekilde The Wrath of the Lich King'in Hub'ı Dalaran'da da bu Portal'ları bulabilirsiniz, gibi gibi, mantık bu. Böylece bölge değiştirince esas şehrinize dönme işi kolaylaşır.

*Tabii Level 100'den sonra da Broken Shore'daki Dalaran'da Pandaria'ya da Portal olacağından, yeni Hearthstone lokasyonunuz Legion Dalaran'ındaki Alliance ya da Horde Inn'i olursa yine aynı mantıkla Portal'lara yakın bir başlangıç noktanız olmuş olur.

*Normal mantığında ise Portal kullanmak için ya Mage olmanız, ya da bir Mage'den ufak bir bahşiş veya iyi niyet karşılığı Portal açmasını rica etmeniz lazım, o zaman istediğiniz zaman, istediğiniz yere Portal kullanabilirsiniz. Tabii Ally Mage'ler genel lokasyonlar dışında sadece Ally şehirlerine, Horde Mage'ler de sadece Horde şehirlerine Portal açabilir, o da Mage Class'ının kendine has bir güzelliği.

Kendi halinde Portal açan bir Mage
(Benim Horde Mage'im olur kendisi, o da Orgrimmar Portal'ı mesela)

İşte Portal olayı da böyle.

^ (Başa dönmek için)


MOUNT'LAR (BİNEKLER), EHLİYET VE PİLOTLUK KURSLARI!

Ama bütün bunların dışında ne yazık ki tek ulaşım aracımız, daha önce de dediğim gibi Level 20'ye kadar tabanvay, peki nasıl bu taban olayı? Şöyle, en azından düz yürümüyor karakteriniz, koşma hızında gidiyor oradan oraya, isterseniz yürüme hızında da gider de, manyak mısınız, mazoşist gibi, ne gerek var :b

Evet, doğru, ne yazık ki koşsanız bile biraz yavaş, oyunun da en sıkıcı olabilecek kısmı da bu.

Ama!

"Gezeyim, yavaş yavaş, etrafı öğreneyim sağdan soldan 1-2 yaratık keseyim." derseniz de bire bir, ki böyle olmasının esas amacı da tam olarak bu zaten, sizi keşfetmeye ve tehlikeyle burun buruna getirmeye ve haliyle macera ve heyecanı yaşayıp oyunu öğrenmeye ve yani "oynamaya" teşvik etmek.

Eh, sürekli taban taban bu iş gitmez tabii, o yüzden macera ve heyecanın tadını alıp işleri büyütünce ve daha önce dediğim gibi Level 20 olunca ödülümüzü alıyoruz, zira:
Bir WoW oyuncusu olarak ilk psikolojik sınırınız: Level 20'ye gelmek!
Sonra işler aşama aşama büyüyor zaten:
Diğer psikolojik sınırlar, sırası ile: Level 40, 60, 68, 70, 80, 85, 90 ve (şimdilik) Level 100'de.
Neden? Onları da tek tek az sonra anlatıciim.

Şirin bir Orc kardeşimiz kurta binmeyi öğrenmiş, havai fişek eşliğinde kutluyor :b
Temel oyundaki binek olayını mantık olarak anlatıp, sonradan bu psikolojik sınıra sebep olan aşamaları tek tek listeliyim.

^ (Başa dönmek için)

- Level 20:
Diyip duruyorum, nedir bunun olayı? Şudur:


İlk kez bir binek alabiliyorsunuz! Yani, sizi normal koşma hızından +%60 daha hızlı sizi koşturacak bir binek sürmek için eğitim (licence, yani bir nevi ehliyet) ve bu eğitimle kullanabileceğiniz bir binek (mount) alabiliyoruz. Zaten oyun sizi yönlendirecek, 20 olduğunuzda. Bir mail gelir, bir görev gelir, gider ilgili yerden alırsınız.

Alliance için Stormwind Ehliyet Kursu, Taksi Durağı ve Araba Galerisi :b

Stormwind Tabard'cısı, merdivenden yukarda da yukardakiler
Gene de bulamazsanız, Riding ya da Flying Trainer'a gidiyorsunuz, size tavsiyem Alliance için Stormwind Flight Point'in hemen yanında, Horde için de Orgrimmar Flight Point'in hemen yanında olanlar, ama ilk başta kendi ırkınızın eğitimcisine gideceksiniz muhtemelen, neyse işte oraya gidiyosunuz, öğreniyosunuz, sonra hangi ırksanız, o ırkın binek satıcısına gidip bineğinizi alıyosunuz, ki gelen quest, ya da mail de sizi buraya yönlendiriyor zaten. Onları da ilgili şehirlerde ilgili guard'lara sorunca gösteriyorlar yerini haritada.

Bunları yapınca tabana baybay diyor ve atınıza, kurtunuza, ne varsa ırkınıza göre ona atlayıp nispeten hızlıcana maceralara akıyorsunuz.

Horde için, Orgrimmar Taksicisi ve Sürüş Eğitimcisi, Tabard ne? aşağıda.

_________________________________________________________________________________

*Burada ÇOK ÖNEMLİ BİR NOT:
Bakın size screenshot'larda Tabard vendor'ların da yerini gösterdim, Neden?

Çünkü "Reputation" (kısaca rep, repu da denir) yani, bir şehre olan tanınırlığınız, oradaki saygınlığınız arttıkça, bu ehliyet fiyatları ve mount (binek) fiyatları da düşüyor.

Bu da nasıl oluyor, işte bu Tabard vendorlarına gidip, o şehrin Tabard'ını alıyorsunuz, ve Level 15'ten itibaren Looking For Group butonundan da girebileceğiniz 5man Dungeon (5 kişilik zindan)'larınızda bu Tabard üstünüzde olunca bir buff alıyorsunuz, bu buff yani Tabard üstünüzdeyken 5man yaparsanız, sanki o şehir için orayı temizlemişcesine repu kazanıyorsunuz.

Yani kıssadan hisse, normal şartlarda bu metodla Level 50-60 civarında Exalted olursunuz ve normalde ileride çok pahalı olabilecek binek eğitimi fiyatları büyük oranda düşer.
İleriki aşamalarda fiyat da artınca o fark da ciddi oranda artar. Mesela, birazdan detayını vereceğim linkte de görebileceğiniz üzere 5000g olan son uçma hızını 4000g'a kadar düşürebilirsiniz.
O işte mesela eskiden sabit 5000g idi ve repu falan dinlemiyordu, gözyaşları içinde veriyorduk parayı :b
(%310 da tabii sadece özel mountların hızıydı, Ulduar raid'inin efsane mount'ları Ironbound ve Rusted Proto Drake'lerle mesela o hızda gidiliyordu. Sonradan o da satın alınabilecek bir eğitim olarak eklendi.)
Bunun yanında ek bir güzellik olarak hatta faction'unuzun diğer şehirlerine de Exalted (en üst seviye) repu yaparsanız, mesela bir Human olarak Night Elf kaplanlarına binebilirsiniz. O yüzden Stormwind'e Exalted oldum, bitti yok, sonra da mesela ben Pandaren Faction Tabard'ını alıyorum, kaplumbağa bineklerin de yolunu açıyorum.

İşte bu yüzden, Level 15'ten önce, yani 5man yapabilmeye başlamadan, mutlaka Alliance iseniz Stormwind, Horde iseniz Orgrimmar Tabard'larınızı almış ve giymiş olun, Exalted olana kadar da üzerinizden çıkarmayın!
_________________________________________________________________________________

^ (Başa dönmek için)

Buna da değindik, o zaman Level'lar ile "psikolojik sınır" mantığını anlatmaya devam edelim:

- Level 40:
Tabii ne oluyor? Bununla bitmiyor, siz levelladıkça hız ihtiyacınız da artıyor (Need for Speed hehe)
Artık daha çok sürat için yerden en hızlı giden +%100 hızla sizi koşturacak bir yeni eğitim olarak devam ediyor, ek olarak da alabileceğiniz zırhlı biraz daha şekilli mountlar var (gerçi galiba level sınırı kalktı onlar için, paranız yeterse alabiliyorsunuz)

- Level 60:
İşte dananın kuyruğunun koptuğu, yerden mount'un dört ayağını kestiğimiz aşamaya geldik:
Artık üç boyutlu ulaşıma geçiyoruz, yani uçmayı öğrenebilirsiniz!

Ve o dakkadan sonra daha önce de dediğim gibi WoW'un tadı beş kat daha artacak!
(Baştan da 10 kat Warcraft III oynamak arttırmıştı, topla? Etti mi sana 40?! ekü eki)

Buradaki esas anahtar nokta, ilk öğrendiğiniz uçma eğitimi Outland içindi, 7.3.5 sonrası gelen güzellik ile ayrıca artık Azeroth'da uçmak için bir eğitim daha almıyorsunuz, o da aynı eğitim ile Level 60'ta açılıyor, ama ötesinde hızlı uçma eğitimi ve cüzi bir uçabilen mount masrafınız var, aşağıda da onların detayları ve uçmanın sonrasındaki olaylar var. Hepsine değiniciiz merak olmasın!

İronik şekilde WoW'un ilk loading ekranı, halen daha ne uçan binek üzerinde
savaşmaca var, ne de bu görüntüye taksi dışında Cataclysm'e kadar ulaşılabildi.
Hatta Warlords of Draenor'da bir ara tamamen uçma kaldırılacak dendi de,
neyse ki o badireyi de ucuz atlattık, öyle bir şey olmadı, ya yaa... :b
^ (Başa dönmek için)

- Paladin, Warlock ve Druid'lerin Mount Avantajları

Yeri gelmişken bu araya sıkıştırıp ayrıca belirteyim, mount olayında Paladin ve Warlock'ların 20 ve 40'ta, Druid'lerin de 58'de istisnai avantajları var.

Blood Elf Paladin mountları.
Her ırkın kendi Paladin mountları farklı oluyor bu arada.
Nedir bunlar?

Paladin ve Warlock kendilerine özel "Class Mount"ları olduğundan 20 ve 40'da masrafsızca, kendi kendilerine büyü öğrenmiş gibi hem eğitimi hem de bineklerini öğreniyorlar (gibi değil öyle tabi tam olarak) ve mount'ları da mount tab'ında kendi kendine beliriveriyor.

Aynı şekilde Druid'ler de Level 58'de Outland uçmasını otomatik ve masrafsız öğreniyorlar, ama Azeroth uçuşu için ayrıca eğitimini satın almaları gerekiyor. Ayrıca hızlı uçuş ve Swift Flight Form (afilli kuş) görüntüsü için de hızlı uçuş eğitimini almaları gerekiyor. Ama Druid'lerin şöyle bir farkı var, diğer bütün mount'ları çıkarmak için 1,5 saniye süren mount çıkarma casting'i, Druid'lerin Flight Form'ları için yok, instant, yani anında kuşa dönüşebiliyorlar. Bunun da özellikle Herb Gathering (ot toplamaca) ve benzeri şeylerde büyük avantajı olabiliyor.


Warlock Level 20 Mount'u: Dreadsteed

Level 58 Druid Travel Form'u: "Flight Form". Kuş :b

^ (Başa dönmek için)

- Ehliyet ve Pilotluk Kursları Fiyatları, Uçma ve Ötesi:

Eveet, mantığı anlattık, istisnai durumlara da değindik, şimdi maddiyat ve uygulama. Sizin için üşenmedim, koştum Trainer'a gittim başlangıç fiyatlarını sordum! Sonradan da "Ulan ne kadar malım" dedim, şurada yazıyormuş zaten:
http://wowwiki.wikia.com/wiki/Riding
ehohe, evet.

Ama fikir olsun, en baştan derleyelim toparlayalım, buraya da yazalım hangisi nedir, açıklayalım:
(g: gold, anlamayan murloc olsun! :b)

Level 20, Apprentice Riding: 
+%60 hızla giden yer binekleri için gereken sürüş eğitimi, 4g

Level 40, Journeyman Riding:
+%100 hızla giden yer binekleri için gereken sürüş eğitimi, 50g

Level 60, Expert Riding:
+%150 hızla uçabilen binekler için gereken sürüş eğitimi, yani ilk uçuş eğitiminiz, 250g
7.3.5 sonrası artık bu ehliyet sayesinde Azeroth, Outland, Northrend ve Pandaria dahil her yerde uçabiliyoruz.

*Level 60, Flight Master's Licence:
Azeroth'ta uçma ehliyeti, artık yukarıdaki eğitimle beleşe geliyor.
*Bu da oyuna ilk başladığımız bütün mekanlarda yani Azeroth'da uçmamızı sağlar, aslında bu özellik eski haritaların güncellenmesi sayesinde Cataclysm'de geldi ve eskiden Cataclysm'de levellamak için gereken Level 80'de alınabiliyordu, sonradan düşürüldü, şimdi 60'ta alınıyor artık, yani daha önce de dediğim gibi: Level 60'ta duble ehliyet masrafınız var, hem Outland hem Azeroth'da uçabilmek için.

*Level 68, Cold Weather Flying:
Wrath of the Lich King bölgesi olan Northrend'de uçabilmek için gereken eğitim, bu da artık Level 60 eğitimi ile beraber geliyor.
Tabii uçma öğrenmek yetmiyor, bu aşamada bulunacağınız Azeroth'un Kuzey Kutbu olan Northrend'de uçmak için soğuk hava uçuş eğitimi de şart.
*Bu da eskiden Level 76'da Northrend'deki Dalaran'a gittikten sonra açılıyordu, en az ilk iki bölgeyi tabanvay ile geçiriyorduk, neyse ki o günler de geride kaldı :b

Level 70, Artisan Riding: (Zorunlu Değil)
+%280 hızla uçabilmek için gereken hızlı sürüş eğitimi, 5000g
Sadece daha hızlı uçmanızı sağlar, kısıtlayıcı bir durumu yoktur, parası fazla gelenlere göre.

Level 80, Master Riding:  (Zorunlu Değil)
+%310 hızla, yani oyundaki en yüksek binek hızında uçabilmek için gereken süper hızlı sürüş eğitimi, 5000g
Bu da aynen daha da zengin iseniz ve biraz daha hızlanmak istiyorsanız, benim gibi alt'oholik birinde bile çoğu alt karakterimde açık değil, eksikliği hissedilecek bir hız farkı yok zaten, parası cebine batanlar için, esas karakterinize alın, yeter.

*Level 90, Wisdom of the Four Winds:
Mists of Pandaria'da eklenen Pandaria kıtasında uçabilmek için gereken eğitim, bu da artık 7.3.5 itibariyle Level 60'ta aldığımız ilk eğitime dahil. En büyük güzellik bu oldu, çünkü eskiden Pandaria'ya geçtiğimizde 90'a kadar bu eğitimi alamıyorduk, tabanvay gidiyorduk ağır ağır, artık o kalmadı, pek bir güzel oldu.

Level 90-100, Draenor Pathfinder: (Kısmen Zorunlu Değil)
İşte bu kısım civcivli biraz, önce Warlords of Draenor'da uçmak için ne gerekiyor kısaca onu anlatayım, sonra da hikayesine girelim.

Öncelikle, neden "90-100"? Çünkü, Draenor'da uçmayı açmak için Level 100 olmanız lazım, ama açtıktan sonra Level 90'dan itibaren hesabınızdaki bütün diğer karakterlerinizle de Draenor'da uçabiliyorsunuz, alt karakterlerinizi ve hatta karşı faction'daki karakterlerinizi bile bu durumdan faydalandırabiliyorsunuz.

Peki nasıl?

Draenor'da uçmak için gold gerekmiyor, ama daha beteri gerekiyor:
"Draenor Pathfinder" denen bir meta-achievement, yani ne demek bu? Birkaç achievement'tan oluşan ve karakterinize değil, hesabınıza bağlı büyük bir achievement, yani bunu açmanız bütün WoW hesabımızı etkiliyor ve bu sayede bunu tek bir karakterle bile yaptığımız zaman bile, hesabımıza bağlı bütün karakterler, hangi server ve faction'da olursa olsun, Level 90'dan itibaren Draenor'da uçabiliyor.

Uzun uzun anlatmakla vakit kaybetmeyelim, çünkü Wowhead'in şöyle muhteşem bir pratik hizmeti var:
http://www.wowhead.com/flying
Buradan karakterinizin bölgesini, server'ını ve adını yazıp durumunu ve uçmak için yapması gerekenleri görebiliyorsunuz, gayet düz ve anlaşılabilir, ne yapmanız gerektiği, ne aşamada olduğunuzun takibi ve hatta bununla ilgili detay rehberler de var.

*Benim size bu kısımla ilgili tavsiyem de şu:
- Tek bir karaktere odaklanın, quest yaparak ve haritaları açarak karakterinizi Level 100 yapın, zaten gereken neredeyse alt gerekliliklerin büyük kısmını halletmiş olursunuz.
- 100 olduktan sonra da hemen yeni bölge Tanaan Jungle'ı açın, oradaki günlük görevleri düzenli yaparsanız zaten kendi kendine bitiyor.
- Treasure Hunter kısmı da sıkıntı yaratırsa, onda da garip yerdekilerle vakit kaybetmeyin, önce kolay ve ortada olanları toplayın, zaten uçma için gereken rakam az, muhtemelen levellarken halletmiş olursunuz.

*Buradaki eski hikaye ve başımızdan geçen badireler de şöyle:
- 6.0 ve Warlords of Draenor'un başında uçma yoktu.
- 6.1'de gelebileceğini duyurdular, gelmedi, yukarda imajın altında azıcık geyik olarak bahsettim ama buraya da ekleyeyim kısa bir özet.
- 6.2'den önce Warlords'daki uçma için büyük drama döndü, önce "Yok bundan sonra uçma! Vermicez!" dediler, bir büyük tepkiler falan oldu, sizler için ben de savaşa katıldım, twitler attım, forumlara yazdım ve söke söke kanatlarımızı geri aldık! (hehe)
- 6.2'de uçma ve bu anlattığım Draenor Pathfinder konsepti geldi, aynen Legion'a da uyarlandı, bundan sonra yeni bölgelerde bu sistemi uygulayacaklarını ilan ettiler.
(Detaylarını da merak ederseniz onu da da sıcağı sıcağına Ekşi'ye yazmıştım, merak ederseniz: şurda.)

Level 100-110, Broken Isles Pathfinder: (Kısmen Zorunlu Değil)
Draenor'da çıkardığı arbededen ders almayan pek sevgili Blizzard ne yazık ki daha önce de söz verip duyurduğu üzere aynı "Pathfinder" sistemini Legion'da da uyguladı, Legion çıktığında 7.0, 7.1 ve 7.1.5 sürecinde uçma kapalıydı, ama Pathfinder'ın ilk aşamasını yani "Part One" olan kısmını yapabiliyorduk. İki tane de Toy item var, 15 dakika cooldown'lı, süzülme ve kısmi uçma sağlayan, onları artık linklemiyorum, uçma vermeyip sürünme veren Bliz'in ekmeğine yağ sürmüyorum.

Neyse ki bu sıkıntılı dönem de bitti, Blizzard en azından bu sefer sözünü tuttu ve 7.2 itibariyle Pathfinder "Part Two" da açıldı ve Legion bölgesi olan Broken Isles'a da uçma geldi.

Ama tabii 7.3'te gelen Argus'ta yine uçma yok, o ayrı.

*Burada önemli bir ara not:
Level 110 olunca Legion'a özel bir olay olan World Quest'leri anında açacaksınız ve ilk görevden [Flight Master's Whistle] diye bir "düdük" alacaksınız. Bu sevgili düdüğümüz, Broken Isles'da sizi 5 dakika cooldown sonrası bir binek falan artık ne bölgedeyseniz ne varsa gelecek ve sizi en yakındaki taksi noktasına bırakacak. Pathfinder'ın ikinci kısmını açıp uçma alana kadar, eliniz ayağınız olacak bu düdük, gözünüz gibi bakınız.
AYRICA DA... 7.3'te gelen Argus'ta da benzer bir düdük teknolojisi var, [Krokul Flute] adında, bununla da düdüğünüzü yükseltip, aynı düdüğü kullanarak Argus'ta taksi olmadığından en yakın ışınlanma platformuna ışınlanıveriyorsunuz, fakat tabii bu ilk düdük yükseltmesini yapmak için Argussian Reach faction'una revered olmanız gerekiyor.
Amaaaa... Bir kere açarsanız artık account wide oluyor, yani bütün alt'larınızla da Argus'ta o ilk 110 olduğunuzda aldığınız düdüğü öttürüp en yakın noktaya teleport oluyorsunuz.
Bu account wide değişikliği de pek sevgili arkadaşınız Aernath'çığınız sayesinde oldu (Hakkaten! ^^)

İşte bu düdüklerle cebelleşirkene, yine aynı şekilde: http://www.wowhead.com/flying adresinden meta-achievement'ımızın durumunu takip edip, gerekenleri yapıp ve bulunduğumuz aşamayı takip edebiliyoruz. Tamamen Warlords ile aynı mantık geçerli, tek karakterle 110'da achievement'ı yapıp, alt karakterlerimizle Level 100'den itibaren Legion bölgelerinde kanat açıyoruz, uçarak levellama keyfine varıyoruz.

Hatta!

Legion'da uçabilince, Order Hall'umuzun da görevlerini de bitirmişsek (Title'ınızı almış ve 3'üncü Relic'inizi açmışsanız) özel bir görev açılıyor, bu görevi yapıp, sadece Class'ımıza özel bir mount'a sahip olabiliyoruz (hani yazının taa en başındaki vardı ya, aha ondan ;b)
Her class'ın mount'u aynı etkileyicilikte değil tabii, ama sonuçta prestij olarak hepsi tam manasıyla saygıdeğer. Hemen size bu mount'ların ilk tanıtıldığı BlizzCon videosunu göstereyim ki motive edici olsun (Aylarca bekledik ülen! :b)



Bu da şu anda WoW'daki ulaşım, binek ve uçuş olayının gelebileceği en "son" seviye.

Yani... The End! <3

~ o ~

^ (Başa dönmek için)


İşte böyle...

Toparlar isek, Mount'ların olayı oyuna ciddi anlamda renk katmak tabii onu da belirtmek lazım, ne kadar değişik, zor bulunan, yanarlı dönerli mountunuz varsa, o kadar izlemeye doyamadan koşar ve uçarsınız pek sevgili karakterinizle.

İşte uçma aşamasında geleceğiniz son noktalardan biri:
Bu benim Pandaria'daki ilk uçuşum, o mount da Pureblood Firehawk, oyunda en sevdiğim uçan mount'tur.
Darısı başınıza!
Ama tabii çok takıntılı olmamak da lazım, şansla düşenlerin çoğu gerçekten zor edinilir, sinir sahibi olursunuz. Garanti olanları toplayın önce, mesela şehirlere repu'larınızı kasın, hepsine Exalted olun, birsürü çeşit çeşit Mount'unuz olur.
*Haa bir de tabii Mists of Pandaria'da eklenen muhteşem ötesi bir özellik var:
(PvP, Arena ve Rated BG olanlar hariç) Mount'u bir karakterle almışsanız, eğer ki eğitimi varsa diğer karakterleriniz de aynı mountu kullanabiliyor, Alt'oholiklere büyük güzellik.

Hepinize bol şanslar, iyi yolculuklar! :b

~ o ~

Ulaşım mevzusunu da çözdük. Pekiii... gelelim daha önce de bahsettiğim
"Class" geyiğine, neymiş ne değilmiş, o da burada:
CLASS'LAR

Ya da rehberin en başına dönmek isterseniz:
GİRİŞ KAPISI da burada.

No comments:

Post a Comment