Monday, October 26, 2015

WoD GARRISON REHBERİ

Alliance Garrison'undan huzur dolu bir kare

Efendim Merhaba!

Öncelikle, bu başlık altında bahsedilen Garrison, World of Warcraft: Warlords of Draenor'da kastedilen Garrison'dur.

Laf kalabalığına girişmeden baştan belirteyim, Garrison olayını şimdi en ince detayına kadar, ders kitabı gibi anlatmak yerine, size genel bir fikir verip, sonrasında kendi deneyimimle vardığım genel durumu ve nasıl kullandığımı anlatıp, sonra da doyamazsanız diye en altta size detaylı bilgiler içeren faideli linkler bırakıp öyle gidiciim!

Horde Garrison'unun ürkünçlü girişlerinden sadece biri


Eveet,
Girizgahı yaptık, mevzuya geçelim:

Ama...

Son bir fren yapıyorum!
Şimdi, Garrison mevzusuyla ilgili her şeyi bırakın, önce gidin şu Addon'u kurun!
Addon Rehberinde de belirttiğim üzere, farz'ü-elzem, ulular ulusu Addon:
Master Plan:
http://www.curse.com/addons/wow/master-plan
Mutlaka şart, bütün Mission'ları kolay yaparsınız, olasılıkları daha rahat görürsünüz falan, inanılmaz kolaylık yani, kurun bunu, sonra gelin, devam edelim.

Hah, kurdunuz mu? Tamam.
Şimdi...

Bu Garrison Nedir?

Garrison'lar, Level 90'dan sonra Warlords'a geçip, giriş quest'ini yapmanızla başlayan hengamede kurduğunuz kendi üssünüz oluyor.

Alliance'ın ve Horde'un Garrison'ları işleyiş olarak aynı olsa da şeklen ve isimlendirme olarak biraz farklı.
(Solda da görebildiğiniz gibi hehe)

Warlords'a geçiş kısmında başlangıçta görevlerini hallettikten sonra zaten görev gereği kuruyoruz burayı ve bu Garrison'un Commander'ı oluyoruz, netekim anında "Commander aşağı Commander yukarı" bir böle havaya da sokuyor bizi oyun.
(Ama bize bir Commander title'ı vermiyor!
Keşke verse! :b)

Bu Garrison'umuzda Follower'larımız oluyor, çeşitli kaynaklardan (quest, reputation vb) saflarımıza kattığımız askerler bunlar, bunları görevlere yolluyoruz, onun da detayına bilahare giricem, sabır.

Garrison, 3 seviye levellanabiliyor, upgrade oluyor, ek olarak seçeneğe göre her türlü meslekten gelebilecek şeyleri binasını kurup yapabiliyorsunuz, ya da extra roll token'leri ve ekstra gear kazanabiliyorsunuz.

En önemlisi ve levellarken de en çok işimizi görecek ekstrası olarak da Garrison Vendor'undan:
[Excess Potion of Accelerated Learning] adında, Level 91'den itibaren kullanabildiğimiz, %20 Experience Boost veren bir Potion alabiliyoruz (ölünce buff'ı gitmiyor), falan filan olayı kısaca bu. Zaten Legion sonrası levellıyorsanız da bu aşamayı hızlıca geçmek için bütün Garrison Resource'u bence buna yatırın, hiç Level 3 Garrison'a kasmayın, direkt Legion'a geçin. Sonra gold'larınız cebinizden taşar da sıkıntıdan geberirseniz dönüp devam kısmını yaparsınız :b
Bu arada Garrison Resource demişken:

Garrison'un ekmeği suyu, currency'si "Garrison Resource":

Yani Garrison için gereken en önemli kaynak, başlarda çok zor birikiyor nalet, ve çok edinme yeri yok, ilk başta, özellikle levellarken daha önce de dediğim gibi world map'te gezip treasure'lardan toparlayacaksınız.

Level 100'den sonraki günlük görevleri de yapabiliyorsunuz, bir de merkez binanızın yanında birikenleri almayı unutmayacaksınız. 3 günde falan 500 resource birikir (üst limit bu, daha fazla birikmez), biriktikçe de alabilirsiniz sonuna kadar dolunca da, orası size kalmış.

  

Özellikle Level 100 olduktan sonra Level 3 Garrison yapmak isterseniz 2000 resource yapmak en büyük derdiniz olacak, 5000 gold zaten levellarken birikiyor bir şekilde.

O açıdan size tavsiyem:
*Normal open world treasure farm'ı zaten yapacaksınız levellarken bol bol, Addon Rehberi'nde Handy Notes addon'una link vermiştim, onu kurun bunun için, inanılmaz işinize yarayacak.
*Ek bir tavsiyem de Garrison'a Level 2 iken Trading Post kurmanız ve bol bol materyal farmlayıp onları Trading Post'taki Work Order'lar sayesinde ekstra Garrison resource'a çevirmeniz. En kolay bu şekilde birikir.
*Bir diğer Resource getiren bina da Lumber Mill, ama bunu kurmak için bir plot'u feda etmeniz ve bizzat farm yapmanız gerekir, o yüzden üçüncü seçenek, üşenmezseniz ama iş görür.

Detay bilgi burda:
http://www.wowhead.com/currency=824/garrison-resources


Garrison Seviyeleri

Nedir Garrison'u upgrade etmenin getirileri, Level'larına göre listeleyeyim, özetle anlayalım neymiş:

- Garrison Level 1
(1 small, 1 large plot)

 

Yani karakteriniz Level 90 iken, Warlords giriş quest chain'ini bitirip kurulduğu halinde demektir.
Plot'lar içine bina yapabileceğiniz bölgelerdir, large plot'a quest ile barracks yaparsınız, yapın, ihmal etmeyin.

- Garrison Level 2
(2 small, 1 medium, 1 large plot, 94'te Fishing, Mining binaları, 96'da Herbalism binası)

 

Karakteriniz level 92 olduktan sonra, ya da giriş bölgenizdeki ana quest chain'i bitirmişseniz upgrade quest'i açılır, quest'te de görebileceğiniz gibi 200 Garrison Resource karşılığında Level 2 yapabilirsiniz.
Bunu yapınca bütün Level 1 binalarının planlarını da otomatik öğrenmiş olursunuz.
(Salvage Yard hariç, ona bilahare değiniciim, merak olmasın)

- Garrison Level 3
(3 small, 2 medium, 2 large plot, +Pet Battle binası)

 

Karakteriniz Level 100 olunca açılır, en büyük ve en pahalı upgrade bu:
Tam 5000g ve 2000 Garrison Resource ister.
Karşılığında ek plot'lar ve Pet Battle binası dışında bütün Level 2 bina planlarını öğrenirsiniz, (96'dan sonra quest'ini yapıp Salvage Yard'ı öğrenmişseniz o da Level 2 olur). Bunun dışında Pet Battle binasından gelen ufak bir Garrison içi quest'le tek bir Battle Pet'i direkt Level 25 yapmak için tek kullanımlık bir upgrade taşı alırsınız.
Ayrıca da en büyük güzelliklerden biri olarak da, Garrison'un hemen yakınına bir Ashran Portal'ı açılır.
(* "HS zaten Ashran'da" diyorsanız beni dinleyin, ben HS'yi hep Pandaria'daki Shrine'da tutuyorum, bütün Portal'lara yakın diye, size de tavsiyem budur)

Bu aşamada Wowhead'in, benim de bu screenshot'ları alırken kullandığım aşırı kullanışlı bir
"Garrison Calculator" hizmeti var, işte şurda:
http://www.wowhead.com/garrison-calc
Hangi binayı nereye koyayım, kaç para ve resource tutar, ne lazım falan burdan bakabilirsiniz.
Binalar demişken:

Garrison Binaları

Garrison'a türlü türlü binalar kurulabiliyor göreceğiniz üzere. Mesela Profession binalarını kurunca, örnek verelim; Enchanter binasında Epic itemler hariç herşeyi Disenchant edebiliyor ve ufak Enchantları mesleğiniz o olmasa bile yapabiliyorsunuz. Ama bir Enchanter gibi bunları vellum'a basıp satamıyorsunuz, kişisel ihtiyaçları halledecek kadar ve yeşil ve mavi itemlerinizi vendorlara ağlayarak satmayacak kadar bir faydası var. Ama Legion sonrası çok da önemi yok, direk vendor'lar geçerim derseniz de peki derim.

Craft Professionlarda da yine aynı şekilde kendinize yarayacak kadar craft item yapıp giyebiliyorsunuz, ama bunda da sınır var, aynı anda sadece 3 adet craft item giyebiliyorsunuz.
(*Legion'dan sonra bu sınırın kalkmış olması lazım)

...Gibi gibi, hepsinin kendine göre, yardımcı, ama para kazandırmaya yönelik değil. Aynı şekilde mesleğiniz olmasa bile Herb, Mine da toplayabiliyorsunuz, Garrison'daki Mine'ınız ve Farm'ınızdan. Fishing ve Pet Battle vendorları da spesifik şeyler satıyor.

Ayrıca Barracks'ı Level 2 yaparsanız, Bodyguard özellikli Follower'larınızı peşinize takabiliyorsunuz, Stables'dan biraz günlük görev yapıp yeni binekler edinebiliyorsunuz. Her tür binanın farklı olayı var.
Yani özetle durum bu.

*Şimdi buraya kadar levellarken yetecek kadar temel bilgiyi verdik, bu kısım ve sonrası karakterleri Level 100+ olup, Garrison'larını Level 3 yapan arkadaşlara göredir, ama Level 2 için de ön bilgi mahiyetinde tabii, fikir olur.



Bu aşamada Warlords'da ben şahsen 11 tane karakteri 100 yaptım, 6'sında level 3 Garrison var, bütün binaları denedim ve bunların ışığında benim Garrison modelim şöyle:

Enchanter's Study (level 2, small plot):
Özellikle levellarken biriken yeşilli mavili ve şansa morlu itemlerinizi buradan bir güzel disenchant edin. Endgame için de mutlaka tutun, bütün bu biriken materyaller sayesinde en çok masraf yapacağınız olay olan enchant'ı beleşe getirin. Ayrıca bonus olarak level 2 olunca bina, follower koyarsanız, cüz'i bir materyal karşılığında illusion enchantlar ile silahlarınızı şekilden şekile koşturabilirsiniz parlaklı yanarlı dönerli. (*Legion'da Illusion olayı değişti, bu da yalan oldu)

Gem Boutique (level 2, small plot):
Şimdi farketmişsinizdir, Warlords'da eskisi gibi gem slot yok, sabit olarak gear'da gerekmiyor. Zaten bu bina da bu yüzden değil, daily'si ve kolay gold imkanı yüzünden. Şöyle ki, bu binayı level 2 yapıp da follower koyarsanız bir daily veriyor. Bu daily'de istenen şey materyal ya da ufak bir yapım, bu yapımı direk binadaki jewelcrafter'dan yapabiliyorsunuz, ya da kendi mesleğiniz jc ise kendiniz yapabiliyosunuz, o zaman ne oluyor? Bu daily'den günde 180-290g arası bir paramız oluyor. Bunu ne kadar çok karakterle yaparsanız, o kadar para. Mesela ben 11 karakterle yapıyorum, ondan sonra hoppiiii... Paracıklaar paracıklar.. Öhem. Evet, ekmek parası :b

Salvage Yard (level 3, small plot):
Salvage Yard'ın planını quest'ten alıyorsunuz efendiler, hemen yardımcı olayım:
http://www.wowhead.com/quest=35298/flame-on#comments
Comment'lerde başlangıç quest'ini de bulabilirsiniz, ama bulamazsanız, Spires of Arak'da Pinchwhistle Gearworks'de, zaten 96 olduğunuzda Garrison'dan buraya otomatik yollayan bir quest çıkar, takip edin, Salvage Yard'ı öğrenin, chain'in sonunda hatta bir de follower'ınız olsun.
Peki olayı ne?
Burası level 2 ve üstünde size missionların yanında kutular verir. O kutulardan türlü çöp item satılası ıvır zıvır gelir ve misler gibi para kazanırsınız, arada da düşeş itemler ve follower itemleri gelir, onlar da bonus.
*Ayrıca size ekstra bir güzelik yapayım, şu Macro'yu kullanın:
#showtooltip
/use big crate of salvage
/use crate of salvage
/use bag of salvaged goods
Bunu bir button'a atın, sonra bunu kullanarak tek tuşla biriken kutuları açarsınız, aynı anda vendor'u da açık tutup birikenleri satarsınız, seri para kazanırsınız.
Aklınızda olsun.

Frostwall Tavern / Lunarfall Inn (level 3, medium plot):
Bu binanın en büyük özelliği level 2 üstünde haftada bir ihtiyaca göre bir follower aramanızı sağlaması. İşte tam da buradan hangi özelliğe ihtiyacınız varsa türlü çeşit follower bulabilirsiniz. Benim tavsiyem 8-10 kadar "treasure hunter" (mission'lardan gelen gold'u arttıran), 4 kadar da "scavanger" (mission'lardan gelen Garrison resource'u arttıran) follower edinmeniz. Bunun için de bu bina süperdir. İkinci bir bonusu da buradan gelen dungeon (5man) daily'leri sayesinde çeşitli eğlenceli itemleriniz olur. Mesela uçamadığınız levellar ve günler için [Aviana's Feather] buradan alınır. Level 3 planını açınca da Treasure Hunter mission'ları açarsınız, en çok gold ve item bunlardan gelir, yani özetle şahane binadır, her Garrison'a lazım.
(*Spoiler: Legion'dan sonra follower'larda olan Treasure Hunter özelliği artık gold'a yaramıyor ühüh)

Trading Post (level 2, medium plot):
Fazla resource mu birikti? Ya da resource birikmiyor mu? O zaman bu bina şart. Material verip work order ile Garrison resource alabilir, ya da tam tersi çok resource birikmişse harcayacak yer bulamıyorsanız bu binayı kullanıp material alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, her gün material fiyatlarını takip etmek, ucuz olanı alırsanız az resource'a çok mat alıp neşenizi bulursunuz. Burayı level 3 yapmanıza hiç gerek yok, anca aşırı pahalı bir auction house robotu yapma görevi çıkıyor, bir boka da yaramıyor o, zaten çok pahalı matları. Nerflenirse yazarım buraya biyere, yapın o zaman derim, yoksa gerek yok :b

War Mill / Dwarven Bunker (level 2+, large plot):
Bu bina esas olarak follower'larınızı hızlı gearlamak için, salvage yard ile elele gönül gönüle çalışacak olan binadır agalar, buraya verilen work order'lar ile türlü follower itemi birikir, ayrıca level 3 yaparsanız da extra roll için gereken "seal of tempered fate"in birini haftada bir beleşe alırsınız. Bonus olarak transmog itemleri alabilirsiniz, ama bolca heroic yapmanız ve o lanet shoulder vb tokenlerini şansa düşürmeniz lazım, kendi work order'ından iron horde scraps birikir, heroic'lerden falan da düşer, onlar da buranın da kendine ait bir daily'si vardır, orda da kullanılır, cüzi bir miktar gold ve bir tane de random follower upgrade'i alırsınız. Yani follower'ları full 675 yapana kadar ve hatta sonrasında bile bu bina şart.

Barracks (level 3, large plot)
Şimdi bu binanın en büyük olayı, level 3 olunca verdiği +5 follower bonusu, diğer hiçbir özelliği umrumuzda bile değil, gerçi level 1 iken gelen patrol mission'lar var, onlar da iyi de (özellikle follower levellarken, ekstra xp veriyolar), bunun dışında o Bodyguard tribi felan beni pek çekmedi, yani anca hobi olarak belki. Çünküm, o +5 sayesinde aktif follower sayımız 20'den 25'e çıkıyor, iş hacmimiz artıyor, borsada hisselerimiz yükseliyor, ya yaa.. :b

Bunların dışında default gelen binalardan "Herb Garden" Level 2 ve üstü
ve "Frostwall Mines / Lunarfall Excavation"ı mutlaka Level 3 yapmanızı tavsiye ediyorum, üşenmeden oralardan toplayacağınız materyaller Trading Post ve Jewelcrafting questlerinde sizi rahatlatır, ileride çok işinize yarar.

Benim binalarım bunlar evet, mantık da bu. Ama diğer meslek binalarını da eğer ki mesleğiniz oysa hızlıca günlük materyalleri yapmak için yapabilirsiniz, özellikle upgrade itemleri falan iyi satıyor ama genel olarak onlarla uğraşmak yerine bu binalarla çok rahat para biriktirip oralardan yapılanları parasını bastırıp alabilirsiniz. En azından ben öyle yaptım.

Ayrıca mount manyaklığınız varsa Stables tavsiye ederim, 6+1 mount alabiliyorsunuz yaklaşık 10 günlük bir sürede.

Pet Battle manyaklığınız varsa mutlaka Pet Managerie'yi Level 3 yapın, sayko petler, güzel bonuslar, levellama kolaylığı falan, değişik güzel.

Fishing ben pek sevmem, ama Achievement'larını yaparsanız bizzat Nat Pagle'ı follower yapabiliyorsunuz ve hatta su üstünde yürüyebilen [Crimson Water Strider] bineğini alabiliyoruz, o da bir bonus.

Follower ve Mission Yönetimi

Evet binaları halletik, peki ya içindeki çalışanlar?
O zaman size benim follower'larla ilgili tavsiyelerim, follower'larım ve demir bir commander olarak onlara bakışımı anlatayım:

Follower'lar var tabii bide dediğim üzere, ekstra gold, item ve türlü bonuslar içinse bu Follower'lar gerekiyor. Daha ilk görevinizden birkaç başlangıç Follower'ınız olacak, sonra çeşitli kaynaklardan edinebiliyorsunuz. Ona da birazdan detaylarıyla değiniciiz. İşte gudik bir Follower bu, aha şekildeki gibi:


Bu arkadaşlar Garrison'unuzda da gezip arada selam veriyor falan, şeklen de boy gösteriyorlar, ilginç follower'lar o yüzden ilginç dialoglar ve farklı görüntüler yaratabiliyor. (Pleasure Bot'un muhabbetlerine dikkat ;b)

- Madem Commander'ız, nasıl kumanda ediyoruz bu follower'ları?

İşte tam bu aşamada en başta ısrarla kurun dediğim Master Plan addon'u bu konuda bize müthiş yardımcı oluyor.
Follower'ları OGame tarzı bir arayüz ile görevlere gönderip levellıyoruz, bu görevler 30 dakika, 1 saat, hatta 10-12 saat sürebiliyor. Göreve yollayıp sonra bitince tekrar ilgileniyoruz. Follower'lar levelladıkça işe yarar follower quest'ler çıkıyor, bunlardan işte extra roll token'i, rare ve epic item'ler ve en önemlisi Garrison Resource'lar geliyor. Master Plan kurulu iken Mission ekranı böyle gözüküyor:


Nasıl, derli toplu hepsi mis gibi düzenli. Buradan sağ tıkla o görevi yapacak Follower'ları otomatik atıyorsunuz, sonra her grubu ayarlayınca da yukarıdan "Send Tentative Parties"e basıp hepsini görevlerine yolluyorsunuz.

- Follower Levellama ve Gearlama:

Malüm Follower'ların canı yok, ırgat gibi çalıştırın o yüzden (nihehe), verin görevi, dayayın Mission'u, çalışsın köpekler! Her login olabildiğinzide döndürün. Salvage Yard ve War Mill'den gelen upgrade'ler ile de bu ırgatlıklarının ödülünü verip, üst baş yapın, coşturun.

Bu da nasıl oluyor? Bu aşamada follower'ları yükseltince açılan mission'lar var, o kısım möhem. Bunun için de önce follower'ları Epic yapıyorsunuz, bazıları şansa da Epic gelir, max level olduktan sonra mission'a göndermeye devam ederseniz önce Rare (mavi) sonra Epic (mor) olurlar. Ekstra özellikleri açılır. Sonra da follower upgrade'ler ile gear'larsınız.

Bu aşamada En az 3 follower'ı 615, 630, 645, 650, 675 yaparsanız, yeni mission'lar açılır. Açılır da nolur? Buralardan item token'ları, paracıklar ve türlü ıvır zıvır gelir. Ne kadar yüksek level, o kadar yüksek para.

Misal 660 üstüne çıkarınca follower'ları haftada bir falan random bir mission'la beleşe 670 bir random item alırsınız, eğer ki raider'sanız ve 10 boss kesmişseniz o gelen item de artar, heroic'se heroic, mythic'se mythic.

Ama en önemlisi gold, ordan beleşe gold gelir. Oturduğunuz yerden para kazanırsınız.
Tek dikkat etmeniz gereken, mission chance %100 değilse yollamayın, hele ki item vs varsa işin ucunda, gelmezse ağlarsınız, ben ağladım, siz ağlamayın %100 değilse her zaman fail şansı vardır, ne %96 chance missionlar fail oldu anlatamam yani, evet follower'ların esas işlevi bu.
(*Legion'dan sonra buradan gelen gold da ciddi oranda düşürüldü, o yüzden eskisi gibi abanmanıza gerek yok artık :b)

- Bu Follower'ları nereden ediniyoruz?

Follower'ları quest'lerden, çeşitli kaynaklardan bulabiliyoruz, mesela Conan'a gönderme bir follower var "Croman the Barbarian" diye, Heroic Slag Mines'dan, belli bir Achievement yapınca geliyor. Meşhur Leeroy Jenkins'i yine Upper Blackrock Spire'ın Warlords versyonundan Achievement yaparak follower olarak edinebiliyoruz, gibi gibi...

O konuda da esas olarak Frostwall Tavern / Lunarfall Inn ile nokta atış ihtiyacımıza göre özelliğini seçerek toplasak da ordan anca haftada bir toplayabildiğimizden ben şöyle bir metod izledim:

Genel olarak mantık şu; zaten bütün questleri yaparsanız bir sürü beleş follower'ınız oluyor, aha onlarla başlayın aksyona, kendiniz Level 100 olana kadar Mission'larda döndürün de döndürün onları, bazıları az önce dediğim gibi random olarak ilk recruit ettiğinizde Rare ya da Epic olabiliyor.
Peki nedir follower'ın Epic olmasının olayı?

Epic follower direk 2 Abilty 3 Trait ile düşük level olsa bile yaldır yaldır işe yarayabiliyor.
Rare olanlarda 1 Abilty 2 Trait, Common (yeşil) olanlar 1 Ability 1 Trait ile nub gibi takılıyolar.
Orda da şöyle bir güzellik var, bu nubları levelladıkça önce 100 oluyorlar ve epic değillerse sonra level almaya devam ediyorlar, önce rare sonra epic oluyorlar ve bu sayede random gelen trait'lerinden biri işinize yarıyorsa tutuyorsunuz, yok yaramıyorsa Inn'den gelenle değiştiriyorsunuz.

Peki nasıl değiştiriyoruz? Follower'ları eğer ki aktif follower sayınız limiti geçerse deactivate edebiliyorsunuz, amma bunu sadece haftada bir yapabiliyorsunuz ve de tekrar aktive etmek için follower başına 250g veriyorsunuz. Böylece pek swaplamak mümkün olamıyor, bunu neden anlattım? Şundan:
Azcık bile işe yaramayan follower varsa, Inn'den ihtiyaca göre olanı alınca düşünmeden deactivate edin, işinize bakın, gözünün yaşına bakmayın, evet böyle.

Follower'lar için şöyle güzel bir guide var:
http://www.wowhead.com/guides/Garrisons/followers/Warlords-of-draenor-follower-guide
Buradan Horde ya da Ally'sanız ona göre bakın kim nerdeymiş, bölgesine görevine göre beleş follower'lar özellikleri falan.
*Bonus olarak da şöyle güzel bir follower arama kısmı yapmışlar, çok olmasa da bazı spesifik aramalarda işime yaradı benim:
http://www.wowhead.com/followers

Havadan Horde Garrison'u

Ayrıca son olarak da, bu temel bilgiler üzerine en ince detayına kadar bir Garrison bilgisi için de şurayı tavsiye ediyorum:
http://www.wowhead.com/news=241230/guide-to-Garrisons-in-Warlords-of-draenor-buildings-plots-followers-missions-and

Havadan Alliance Garrison'u

Evet efenim, umarım işinize yarar. Herkese iyi Commander'lıklar! ^^

Warlords'da Garrison'a 6.2'de eklenen deniz görevleri için buraya: WoD SHIPYARD REHBERİ
Sitenin en başına dönmek isterseniz: GİRİŞ KAPISI

No comments:

Post a Comment