Monday, October 26, 2015

PROFESSION REHBERİ, OYUN İÇİ MESLEKLER

Şimdi de gelelim para kazanmaca falan, "Professions", yani WoW'da yapabileceğiniz meslekler, işler güçler.

WoW'da Professions tab'ına K'ya basarak ya da Spellbook'unuzu açıp alttan "Profession"u seçerek ulaşabiliyorsunuz.

İşsiz güçsüz bir Player'ın Professions tab'ı :b

Buradan da görebileceğiniz gibi üstte 2 adet olmak üzere "Primary" yani esas mesleğiniz olabiliyor.
Altta da görebildiğiniz gibi 4 adet "Secondary" mesleğiniz olabiliyor.

Secondary'lerin hepsini aynı anda öğrenebiliyorsunuz, ama Primary olarak seçebileceğiniz 2 tür meslek ise seçiminize bağlı.

ESAS MESLEKLER (PRIMARY PROFESSIONS)

Primary prof'lar kendi içinde iki türe ayrılıyor: "Gathering" ve "Crafting" yani ilki malzeme toplama, ikincisi bu malzemeler ile üretim yapma mantığında.

Bu mantıkta öncelikle bir hepsini listeleyeyim, özetleyeyim, meslek seçeneklerinizi bir görmüş olun:

GATHERING:

- Herbalism
Ot ve çiçek toplamaca, Minimap'te "Find Herbs" butonunu açarsanız görürsünüz, gezerken çatır çutur toplarsınız. Herb toplamak XP verir.
*Tauren'ler ırksal özelliklerinden dolayı diğer ırklardan çok daha hızlı Herb toplar, 3 saniye yerine 0,5 saniyede toplar. Ayrıca Tauren Druid'ler uçarak bu işi Flight Form'da yapabilir, muhteşem bir olaydır, aklınızda olsun!

- Mining 
Maden ve değerli taş toplamaca, bunu da Minimap'te "Find Minerals" butonunu açarsanız görürsünüz, yine aynen açık dünyada bolca toplayabilirsiniz. Mining yapmak da XP verir.
Mining öğrenince ayrıca "Smelting" diye bir alt meslek edinirsiniz, bu da topladığınız metalleri bir "Forge" (demir ocağı) civarında (genelde Mining, Blacksmithing veya Engineering trainer'larının yanında olur) eritip, kalıp haline getirmeye yarar. Crafting için kullanılacak metallerin çoğu külçe halinde istendiğinden bu şekilde işlenmesi gerekir.

(*Özellikle Herbalism ve Mining'i daha rahat yapabilmek için Gatherer addon'unu tavsiye ediyorum, aha şurdan okuyabilirsiniz neymiş, link de var: Meslek Addonları)

- Skinning
Bu da deri soymacılık, yani öldürdüğünüz kürklü derili hayvanların derilerini soyarsınız. Bunun ekstra bir getirisi yoktur ve her hayvanı tek tek soymanız gerekir. Biraz uğraştırıcı, ama bununla da uğraşan genelde az olduğundan iyi para kazandırır.
*Worgen'ler ırksal özellikleri sayesinde diğer ırklardan daha hızlı Skinning yapar, 3 saniye yerine 0,5 saniyede toplar.

CRAFTING:

- Alchemy
Simyacılık. Potion, Elixir, Flask gibi şeyler yaparlar, Potion'lar anlık iyileştirme, görünmezlik vb. özellikler verir, Elixir'ler küçük buff'lar, Flask'lar büyük ve öldüğünüzde de etkisi devam eden buff'lar verir.
Ayrıca "Transmute" yapabilirler, yani bazı materyalleri diğerlerine dönüştürebilirler.
Ağırlıklı olarak Herbalism'den gelen materyalleri kullanırlar.

- Blacksmithing
Nalbant. Ama WoW'daki hiçbir Blacksmith nal bantlamaz :b
Hakkaten aslında Riding'e bonus verecek, binek hızını arttıracak bişeyler yapsalar gayet mantıklı olurmuş, ama yok öyle bişi ne yazık ki.
WoW'daki Blacksmith'ler esas olarak Mail ve Plate armor'ları ve türlü silahları yaparlar. Ayrıca düşük seviye silahların etkisini arttırabilecek biley taşları üretebilirler. Üretim yapabilmeleri için bir Forge'un ve Anvil'in (yani demir ocağı ve örs'ün) yanında olmaları gerekir.
Ağırlıklı olarak Mining'den gelen ve Smite edilmiş işlenmiş metalleri materyal olarak kullanırlar.

- Enchanting
Büyülemece. Silahlarınıza ve giydiklerinize büyülü güçlendirmeler yapar. Bunun için gereken materyalleri "Disenchanting" denen alt özelliği sayesinde yaparlar. Yeşil ve üstü itemleri disench ederek Enchanting'de kullanacağınız materyalleri elde edersiniz. Yani bu açıdan kendi kendine yetebilen bir meslektir. İleriki aşamada Enchant'ları Scroll'lara (sonradan kullanabilen kağıt rulosu) basıp Auction House'da satabilirsiniz ve bu sayede en çok gold getiren mesleklerden biridir.

- Engineering
Mühendislik. Gun (tüfek), Trinket, türlü Battle Pet ve Mount'u ve en önemlisi Glider'ı (süzülmek için gereken geçici kullanabileceğiniz planör'ü) yapabilirler. İleriki aşamada Repair Bot (tamir robotu) çıkarabilirler. Sonradan Goblin veya Gnome olarak iki türde özelleşebilirler (çok bir artısı yoktur). Pek çok yaptıklarını sadece kendileri kullanabilirler, o yüzden biraz eğlencelik bir meslektir ve birkaç pahalı binek dışında çok para getirmez.
Materyal olarak Mining'den gelen metalleri ve taşları, ayrıca bazı kumaşları kullanırlar.

- Inscription
Yazıtçılık. Büyülerinizin ya da yeteneklerinizin özelliklerini değiştirebilecek bazı yazıtları Scroll'lara yazıp Glyph'ler üretebilirler. Bu sayede mesela ilgili Glyph'i kullanan bir Balance Druid, Moonkin form'unda gözükmek yerine Astral form'da gözükebilir.
Ayrıca Trinket (büyülü incik boncuk), silah olarak da Staff (asa) ve Off-hand (özellikle büyü kullanıcıları için büyü kitapları vb şeyler) de yapabilirler.
Bu üretimi yapmak için esas olarak Ink (mürekkep) kullanırlar, Ink elde etmek için de alt bir özellikleri olan Milling (havanda dövme) kullanarak çeşitli Herb'leri Pigment'e (renk özü), onları da Ink'e çevirirler. Bu yüzden de materyal olarak en çok Herb'e ihtiyaç duyarlar.

- Jewelcrafting
Mücevhercilik. Esas olarak ekstra güç veren mücevherleri yaparlar ama ayrıca Neck (kolye), Ring (yüzük), Trinket (büyülü incik boncuk) ve bazı Headpiece (başa takılabilen zırh işlevi gören parçalar) da üretebilirler.
Ham mücevherleri bulmak için "Prospecting" (maden süzme) özelliklerini kullanırlar. Bunun için de Mining'den gelen, Ore haldeki işlenmemiş (Smite edilmemiş) madenlere ihtiyaç duyarlar.

- Leatherworking
Deri işlemeceliği. Esas olarak Leather ve Mail armor'ları ve bazı Back Cloak'ları (pelerin) üretebilirler. Düşük seviye zırhların direncini arttırabilirler, ayrıca Drums of War (savaş davulu) üretip bununla Bloodlust/Heroism'in biraz düşük bir versyonunu yaratabilirler.
Bunları yapmak için de materyal olarak Skinning'den gelen derilere ve bazı kumaşlara ihtiyaç duyarlar.

- Tailoring
Terzilik. Esas olarak Cloth armor'ları ve Back Cloak'ları üretebilirler, ayrıca Bag (çanta) yapabilirler. Uçan Halı şeklinde sadece kendilerinin kullanabileceği binekler de üretebilirler.
Tailoring için mob'lardan ve boss'lardan düşen özel kumaşları (cloth) kullanırlar, bu kumaşları işleyip dikilecek hale getirirler ve bunlarla ne yapacaklarsa yaparlar.
Özellikle materyallerinin nispeten ucuz olması ve çanta üretimi sayesinde ne çok gold getiren mesleklerden biridir.

*Öncelik vermek isterseniz Armor craft edebilen bütün Profession'lar 7.2 itibariyle Legion seviyesinde ve Level 101'de kullanılabilen Legendary item craft edebiliyorlar (Blacksmithing, Leatherworking ve Tailoring). Leathworking Leather ve Mail olarak iki tane craft edebiliyor. İtemler Bind on Equip, yani satabiliyorsunuz. Recipe'sini yeni Armies of Legionfall vendor'undan öğreniyorsunuz, bunun için reputation ve tabii currency kasmanız gerek, çok da kolay değil yani, ama var mı, var :b

İşte bu seçeneklerden aynı anda istediğiniz 2 tanesini seçebiliyorsunuz. Ama bu seçimi yaparken istediğiniz gibi özgür olsanız da aslında biraz akıllı olmak mesleğinizi rahat yapmanızı sağlar.

Nasıl?

Mesela, oyuna yeni başlayan ve karakterini sıfırdan levellayacak arkadaşlara tavsiyem şu:
Profession olarak Herbalism ve Mining seçin!
Hem Auction House'da bunlardan gelenleri satarak iyi para kazanırsınız, hem de ikisi de şahane ekstra XP (experience) verir, hızlı coşarsınız.
Tavsiyemin devamı olarak da derim ki, son Level'a geldikten sonra "Crafting" professionları kasarsınız duruma göre ihtiyaca göre.

Artık "en iyi meslek" diye bir şey de kalmadı, her expansion değişiyor bu durum, hangisini severseniz onu kasın. Ama gene de istisnai ve bonuslu durumlar var:
Yukarıda da dediğim gibi mesela Tauren'ler özellikle Tauren Druidler kesinlikle Herbalist ve Worgenler ise kesinlikle Skinner olmalı, çok büyük avantaj.
Ayrıca da Caster iseniz biriken kumaşlarla Tailoring ve sırf ordan craft ettiklerinizi Disenchant ederek Enchanting şahane rahat kasılır beraber kol kola elele :b
Yine aynı şekilde bağlantılı meslekleri tercih ederseniz rahat edersiniz. Levellarken tavsiye etmesem de mesela sonradan materyalini kullanacağınız bir Gathering ile Crafting'i kombine ederseniz rahat edersiniz, mesela Herbalism-Alchemy, Mining-Blacksmithing gibi. Kolaylık yani, ama tercih yine sizin.

Bu möhem detayları belirttikten sonra geçelim ikincil mesleklerimize:

ALT MESLEKLER (SECONDARY PROFESSIONS)

Bu mesleklerin ikincil olma sebebi aynı anda herkesin hepsini öğrenip yapabilmesi ve çok da zaruri olmaması. Neler bunlar?

- Archeology
Adı üstünde, Arkeoloji. "Survey" denen bir özellikle arkeolojik kazı yapabileceğiniz bölgede kazı yapmanıza yarar. Türlü şeyler bulabilirsiniz, genelde eğlenceliktir, ama ileri aşamada sabrederseniz binek ve türlü oyuncak da bulabilirsiniz (çok ciddi şans faktörü söz konusu tabii).
Ayrıca en önemlisi Survey yapmak güzel XP verir!
*Dwarf'lar ırksal özellikleri sayesinde normalden daha fazla kalıntı bulur ve daha hızlı Survey yaparlar.
*Ayrıca Addon Rehberi'nde buna özel Archaelogy Helper diye bir addon var, şiddetle tavsiye!

Aha şurda, download link'i de var: Meslek Addon'ları)

- Cooking
Aşçılık. Bu da türlü kestiğiniz hayvanattan ya da Fishing'den topladığınız materyaller ile buff veren yemekler, bütün Raid grubunun yiyebileceği Feast'ler (ziyafetler) yapabilmenizi sağlar. Özellikle son aşamasındaki "buff food"lar iyi para getirir. Yemek yapmak için bir "Cooking Fire"a (pişirme ateşi)'ne ihtiyaç duyarlar, bu yoksa kendileri de bir Campfire (kamp ateşi) yakıp bu işi halledebilirler.

- First Aid

İlk Yardım. Esas olarak iyileştirici bandajlar yapmayı öğretir. Eskisi kadar etkili olmasa da yine de özellikle Arena ve Rated Battleground'larda oyunu değiştirici bir meslektir. Ayrıca kendini iyileştirme özelliği olmayan bütün Class'ların hayatını kurtarabilir. Esas materyal olarak Cloth (kumaş) kullanır.

- Fishing
Balıkçılık. Belki de en çok sabır isteyen meslek. Mantarlı olta ile balık tutmanıza yarar. Bunu hızlandırmanızın yolu yoktur, oltayı atarsınız, sonra Fishing Bob (mantar) üzerinde mouse'unuzu tutup hareket görünce sağ tuşa basıp balığı çekersiniz... Ve genelde boş çekersiniz :b
Bu yüzden işte sabırla önce meslekte yeteneğinizi arttırıp, sonra türlü yeteneği arttırıcı ek yemler, daha gelişkin oltalar kullanarak ilerlersiniz. Son aşamasında su üstünde gidebilen binek ve su altında hızlı yüzebilen binek falan vardır ama işte, aşırı sabır, aşırı kasış.

*Cooking ve Fishing'i hızlı levellamak için baş şehirlerdeki günlük görevleri yapabilirsiniz. Pandaria aşamasına gelince de hızlı Cooking öğrenebileceğiniz bir yer var, direkt otomatik olarak görevini alacaksınız zaten o level'a gelince, o zaman beni hatırlarsınız ;b

Eveet, işte mesleklerimiz de temel olarak böyle.

Gene de merakta kalırsanız daha detaylı bilgi için tekrar Official Game Guide'a mutlaka bakın meslekler konusunda gayet güzel bilgiler var:
http://eu.battle.net/wow/en/profession/

Ayrıca burada özellikle linklerle detaylarına inebileceğiniz, ek özellikler ve detay bilgilerle güzel bir tanıtım var:
http://wow.gamepedia.com/Profession

Şurda da şahane ötesi Prof Guide'ları var, detaylı gereken materyaller, değişiklikler falan:
http://www.wow-professions.com/profession-leveling-guides
Başta dedim ya Gathering prof'larla Levellayın diye, işte size taktik, sonradan Craft profession'a mı geçesiniz var? Buradaki rakamlara göre ordan gelen materyalleri tutun, sonra da Craft prof'ları şıp diye kasarsınız bi oturuşta, isteğe göre.

İşte böylece Meslek Edindirme Kursu'muzun da sonuna geldik, haydi iyi çalışmalar cümleten! :b

Sitenin en başına dönmek isterseniz: GİRİŞ KAPISI

No comments:

Post a Comment