Monday, October 26, 2015

TALENT REHBERİ

Pekieee...

Class'ları ve görevlerine göre Spec'leri, öğrendik. Şimdi, geldik Talent'lere.

Bu konuyu da şu başlıklar altında ele alıyoruz:
- Talent Nedir?
- Talent Nasıl Değiştirilir?
Legion PvP Talent'leri ya da Honor Talent'leri
Legion Artifact Weapon Talent'leri, Artifact Power ve Artifact Knowledge

Talent Nedir?

Level aldıkça öğrenebildiğiniz ekstra yeteneklere Talent deniyor, ki zaten kelime anlamı da bu; "yetenek". Ama Talent seçmeden önce ilk olarak Talent'inizi seçeceğiniz konuyu; özelleştiğiniz alanı, yani:

"Spec" seçiyorsunuz.

Spec'iniz, yani tam yazımı ile "Specialization"unuz Class'ınızın alt uzmanlık alanı oluyor.

Daha önce de değinmiştim ama tekrar özetleyeyim (yani copy-paste edeyim :b)

Class, o karakterin "sınıfı"; hakkaten de aynen kelime anlamındaki gibi.
Mesela Orc bir ırk (Race), Shaman ise onun sınıfı yani Class'ı.
Karakterinizi de oluşturduğunuzda dolayısı ile bir "Orc Shaman"ınız olmuş oluyor.
Class'ınızın Spec'i ise "Specialization" yani özelleştiği uzmanlığı oluyor,
Yani mesela "Orc Elemental Shaman" dersek, Race, Class ve Spec'i de belirtmiş oluyoruz.

Misal, en çok Spec'i olan Class hangisi? Druid! O zaman ondan örnek verelim.

Diyelim ki açtınız bir Druid, Level oldu 10, seç bakalım diyecek oyun size, ve şuradan Spec'inizi sol taraftan seçeceksiniz:

Druid Spec seçme ekranı, ne diyor orda? Primary Specialization - Active.
Yani Balance'ı seçmiş, Learn'e basmış, böyle olmuş.

Bu aşamadan sonra da Level 15'e geldiğimizde ise, (sonunda) başlığımıza adını veren ilk Talent'imizi, Spec'imize göre seçebiliyoruz, o da şuradan oluyor:

En son gelen 7.0 Legion Talent Tablosu ile göstereyim (Shadow Priest Talentleri)

7.0 Talent Tablosu


*Bu da eski Talent Tablosu, Warlords 6.2.4'teki
Balance Druid Talent'leri, sol altta Talent sıfırlamak için gerekenler, ibretlik bir anı olarak bırakıyorum :b

Bu kısımda gördüğünüz gibi Level 15'ten itibaren 15, 30, 45, 60, 75, 90, 100'de 3'er tane seçeneğimiz var. Buradan ihtiyaca ve oyun stilimize göre Talent'lerimizi seçip, aksyona giriyoruz.

*Bir tek Hero Class'larda yüksek Level'dan başladıkları için durum biraz farklı:
Level 55'ten başlayan Death Knight'lar, Talent'leri: 56, 57, 58, 60, 75, 90, 100 Level'larda,
Level 98'den başlayan Demon Hunter'lar, Talent'leri: 99, 100, 102, 104, 106, 108, 110 Level'larda alıyorlar.


^ (Başa dönmek için)

Talent Nasıl Değiştirilir?

Oyun içinde Talent'lerinizi seçtikten sonra göreceksiniz ki hepsini tek tek tıkladığınızda öğrenmiş olacaksınız. Tek gereken "Rested Area"da olmanız. Yani, Inn, baş şehir, vb. gibi. Karakterinizin yanında "zZz.." çıkıyor ya, işte öyle, aha sağdaki şekildeki gibi ;b

İşte o ikonu gördüğünüz zaman Talent'lerinizi Spec'inizi falan kafanıza göre değiştirebiliyorsunuz.
Eski "Tome of the Clear Mind" gibi reagent item'lere ihtiyacınız artık yok. Ama Rested Zone dışında Talent değiştirmek isterseniz bir tane kişisel bir tane grupça kullanabileceğiniz bıdı var, Inscription mesleğini yapanlar yapabiliyor:
- [Tome of the Clear Mind] (level 1-100, yenisi)
- [Tome of the Tranquil Mind] (level 15-110, 101+ üstü de Rested dışı Talent değiştirmek için)
Ayrıca bütün Raid grubunun Talent'lerini değiştirmek için de:
- [Codex of the Tranquil Mind] (bunun için ağır Legion materyalleri gerekiyor, sonra yani ;b)

*Eski oyuncular için bir yan not:
- Mists of Pandaria'dan beri, çok uzun süredir artık büyüleri Level atladıkça otomatik öğrendiğimiz için aslında Class Trainer'larınıza gitmeniz gerekmiyor, her ding'de (Level atlamada) bir daha şehre dön, koş öğren geri dön yapmaya paydos yani.
- Ayrıca eskisi gibi Talent sildirme ücreti, Dual Spec gibi şeyler de kalmadı, herkes her Spec'e istediği gibi değiştirebiliyor, onlar için de Rested Area'da olmanız yeterli.
- Tek problem Legion'da Artifact Weapon'unuzu aldığınızda Spec'inize göre seçmeniz, o yüzden bir süre ikinci alt spec'ler için Artifact Weapon kasana kadar Level 100'den sonra 102'ye kadar ister istemez tek spec gideceksiniz.


Talent mantığını anladığımıza göre, hemmen faydalı bir link araya sokuşturayım:


Burası Blizzard'ın resmi Talent Hesap Makinesi (Talent Calculator), istediğiniz Class ve Spec'in Talent'lerini önceden buradan görüp istediğiniz kombinasyonu deneyebiliyorsunuz.

Buna ek olarak bir de resmi olmayan alternatif bir Talent Calculator olarak Wowhead'inkini linkleyeyim:




^ (Başa dönmek için)

Legion PvP Talent'leri ya da Honor Talent'leri:

Eskiden Glyph Tab'ının olduğu yerde, Legion'da PvP için kullancağınız, Level 110'dan sonra açılan Honor Talent'leri geliyor.

Şurada da görebilirsiniz bir örneğini:

Legion'da Balance Druid Honor Talent tablosu.

Bu Honor Talent'leri de Level 110'dan sonra açılacak ve yeni PvP sistemine göre PvP yaptıkça bunları açabileceksiniz, bunlar da Level gibi 3'er 3'er değil, yukarıdan aşağıya açılacak, şu şekilde:

PvP Talent'leri açılma sırası, kırmızılar PvP Prestige Level.
Wowhead'in yardımlarıyla :b

İşte Legion'da da Talent'lerin durumu böyle. Daha çok incelemek isterseniz Wowhead şöyle bir güzellik yapmış, buyrunuz Legion Honor Talent Calculator:



^ (Başa dönmek için)

Legion Artifact Weapon Talent'leri, Artifact Power ve Artifact Knowledge:

Daha önce de dediğim gibi Legion'da Level 100'den sonra alacağınız Artifact Weapon'larınız olacak, bu silahlar Spec'lere göre tam 36 tane, yani 12 Class'ın her birinin her alt spec'ine ayrı bir silah var. Level 100'de bu silahları aldıktan sonra, Level 102'ye kadar ilk aldığınız silahı kullanmak zorundasınız, sonradan diğer alt spec'leriniz için olan silahları da almak için yapmanız gereken görevler açılıyor, onları da alabiliyorsunuz.

Bu silahları da güçlendirmek için onların kendi Talent'leri var, bu Talent'leri de "Artifact Power" denen ve gerek görev yaptıkça, gerek Dungeon, Raid ve hatta PvP yaptıkça gelen AP itemleri ile dolduruyorsunuz.

Mantık olarak en sonunda bütün bu Talent'leri alacaksınız tabii ama, bu biraz zahmetli oluyor, o yüzden başta seçtiğiniz Artifact Talent'lerine dikkat etmeniz lazım. Çünkü kendi Talent'leriniz gibi bunları değiştiremiyorsunuz, Talent'leri de sadece Artifact Weapon Forge'unuzun yanında değiştirebiliyorsunuz, oyun zaten görevlerle size bunu gösteriyor, ordan her Class için farklı şekilde bizzat göreceksiniz vakti gelince, ama bu Talent'leri silmek yeniden dizmek gayet masraflı, o yüzden size tavsiyem şu:
- Icy Veins'in ilgili Class Rehberi'ne mutlaka bakın, Class'ınız ve Spec'iniz için önerilen Artifact Build ne ise o sırada gidin. İşte size link:
http://www.icy-veins.com/wow/class-guides
(Mesela Frost Death Knight'ınız var, burdan seçiyorsunuz, sonra "Artifact Traits and Relics" alt başlığını seçip ne önermişler görsel olarak görüyorsunuz, fikriniz oluyor)- Temel mantık şu olmalı; en az AP kullanarak en çabuk yoldan ilk çerçeveli (Gold) Talent'inizi açmak. Bunu yapınca ciddi anlamda karakterinizin performansı artar. Her silahta 3 tane Gold Talent var, hangisine öncelik vermeniz gerektiğine yine Icy Veins'den mutlaka bakın.

7.2 Sonrası Frost Death Knight Artifact Talent tablosu, Icy Veins'deki talent açma sırası önerisinden alıntı.



Artifact Knowledge:


Ne işe yarıyor? Bunun sayesinde oyunda topladığınız Artifact Power'lar katlanarak artıyor. Böylece Artifact Talent'lerimizi daha hızlı bir şekilde doldurabiliyoruz. Aslında Artifact'ınızın üzerine dönen bir araştırma, silahla ilgili bilgimiz arttıkça güçlendirme katsayımız da artıyor, mantığı da bu.

*7.3 itibariyle bu artık otomatik hale geldi, hem global bir araştırmaya dönüştü, yani bütün karakterleriniz hiçbir şey yapmadan bu durumdan faydalanıyor, hem de limiti 55'e kadar arttı, artık Level 110 olur olmaz global limit neyse Artifact Knowledge'ınız da o olacak. Her hafta otomatik 55'e kadar kendi kendine artacak. Ayrıca bonus olarak Artifact silahlarınızın 3'üncü relic slot'ları da artık açmak için quest yapmanıza gerek kalmadı.

(Alt kısım 7.3'ten önceki mantığı anlatıyor, merak ederseniz okuyun ^^)

Bu da temel olarak 110 olduktan sonra Order Hall'unuzdan yapabileceğiniz bir araştırma, bunun sayesinde 500 Order Resource verip bir Artifact Knowledge araştırması yaptırabiliyorsunuz.

Araştırma seviyesini de Artifact Talent'lerinizin olduğu pencerede sol üstten görebiliyorsunuz, şu şekilde:

Artifact Knowledge'ınızı öğrenme yeri işte burası!
Artifact Knowledge araştırmak bütün alt spec silahlarınızın da AK level'ını arttırıyor, hepsine ayrı ayrı araştırma yapmanıza gerek yok, ama Talent vermek için hepsine ayrı ayrı Artifact Power harcamanız gerekiyor. O anda hangi spec'iniz aktifse ona AP verirsiniz, ona dikkat edin, sonra Tank olarak farm yapıp, DPS silaha AP doldurayım derken yanlışlıkla Tank silaha doldurmayın (yaşanmış bir trajediden aynen aktardım :b)

Bu araştırmayı ilk yaptığınızda Artifact Knowledge Level'ınız 2 olur ve %25 daha fazla Artifact Power toplamaya başlarsınız, yani ilk başta levellarken ve yeni 110 olduğunuzda size 100 AP veren bir kaynak bundan sonra size 125 AP verir, katsayı arttıkça bu sayı da artar...

Ama (buraya dikkat) geçmişe dönük olarak işlemez! Yani, topladığınız AP'leri kullanın, zaten çantada ya da bankada ise, AK level'ınız arttıkça elinizdekiler de artmaz, o aşamadan sonra toplayacaklarınız artar. O yüzden benim tavsiyem mümkün olduğu kadar dış dünyadaki ve zaten normal toplayacağınız dışındaki AP'ler için vakit kaybetmemeniz. Büyük olanları, mesela Suramar ileri görevlerini AK15 ve üstüne bırakın derim, özellikle alt karakterlerinizde. Esas karakterle de AK10'a kadar çok coşmaya gerek yok, ondan sonra farm moduna geçebilirsiniz, yani her World Quest'i yapmak, her bölgeyi bitirmek, yapılabilecek PvE ve PvP her aktiviteyi yapmak gibi, çünkü hepsi Legion'da AP veriyor.

Tabii bu arada eklemek lazım, Artifact Knowledge levelınız arttıkça aynı zamanda Artifact Weapon'unuzun hikayesiyle ilgili de yeni sayfalar açılır.

Gayet faydalı bir Wowhead yorumundan sizin için çaldığım şu tabloda da ilk aşama için gereken AK katsayılarını ve History sayfalarının ne aşamada açıldığını görebilirsiniz:

Yani diyor ki zaten ilk level %25, bu da devamı, hikayesi de orda biyerde, açın okuyun işte diyor :b
*Detaylı okumak isterseniz ilgili kaynak sayfa şurası:
http://www.wowhead.com/currency=1171/artifact-knowledge

Gördüğünüz gibi Artifact Knowledge Level 25, en üst seviyedir. O yüzden 25'i araştırırken 26'ıncı için yeni bir iş emri veremezsiniz, umarım o günleri görürsünüz tabii. Biraz vakit alıyor ne yazık ki...
Esas karakteriniz için her AK 5'er gün sürer, alt karakterlerinizde ilk başta bu daha hızlıdır, ama 10 ve 15 seviyelerinde hız düşer.

Her silahta ilk aşama için 34 Talent bulunur, bunları açınca da yeni bir Gold Talent çıkar, bu aşamadan sonra da bu son Gold Talent'i 35'nci seviyeye çıkarırsınız. Tabii bunun için çok yüksek AP gerekir, fikir vermesi açısından (ortalama gereken AP'leri yazıyorum, yoksa ilk üç talent her spec için farklı):
- İlk Gold Talent: 5,000 AP
- İkinci Gold Talent: 120,000 AP
- Üçüncü Gold Talent: 750,000 AP
- 34 Talent'in Tamamı: (her spec için) 5,216,130 AP
- Dördüncü Gold Talent: 6,851,330 AP

Yani, bu rakamları görünce gözünüz korkmasın, ya da biraz korkabilir, ama çok da ulaşılmaz değil, sonuçta oyunda aktif olduğunuz sürece ve AK levelınız da yüksek olursa bu rakamlar birikiyor, mesela son aşamalarda Heroic Dungeon günlük her yaptığınızdan 80,000 civarı bir AP alabiliyorsunuz, bütün World Quest'leri yaparsanız 300-400,000 AP alabiliyorsunuz gibi gibi. Hatta 7.2 sonrası AK seviyeniz daha da arttıkça çok daha rahat AP farmlayabilir hale geliyorsunuz.

Bu gereken AP'leri spec'iniz için ayrıca bakmak görmek isterseniz de Wowhead'in yine harika bir Artifact Calculator hizmeti var, ondan faydalanabiliyorsunuz, işte şurda:


*7.1.5'te alt'lar için AK20'ye yetişme imkanı geldi. Karakteriniz AK25'e kadar açmışsa AK20 için Order Resource ile Account Bound bir kitap alıp alt karakterinize gönderebilirsiniz, böylece alt karakteriniz direkt olarak AK20 seviyesine çıkar. En yüksek karakteriniz daha düşük seviyede ise daha düşük seviye için kitaplar bulunur AK5, AK10 gibi.

*7.2'den sonra da (yukarıdaki örnek Frost DK tablosundaki gibi) Artifact Talent'ler değişti, yeni talent'ler eklendi, ilk aşama olan 35 talent'i açmış ve AK25'e kadar research yapmışsanız, "Seeking Lost Knowledge" diye yeni bir quest açılır, Broken Shore'da 3 tane noktaya gidip eski bilgileri bulursunuz, bunun sayesinde AK seviyenizi daha da arttıracak research'leri açarsınız. Bundan sonra da yeni talent'leri geliştirmenin kapısı açılır, eski talent'lerin çoğuna +1 talent daha eklenir ve yeni 5 büyük talent'i doldurmaya başlarsınız. 5'inci talent'i açmak için 51 talent doldurmanız gerekir ve 5'inci talent'in kendisi de 50 seviyedir, muhtemelen Legion bitene kadar doldurmamız sürecektir :b
Artifact Calculator'den gereken korkunç rakamlara ve verdiği saçma buff'a bakabilirsiniz ^^

^ (Başa dönmek için)

~ o ~


Evet böylece Talent olayını da bitirdik.
Ama peki, "Glyph" diye gizemli bir şey vardı eskiden kalma, ne bu?
O da sıradaki rehberimiz, aha şurda:
GLYPH'LER.

Ya da en başa dönmek isterseniz o zaman buraya: GİRİŞ KAPISI.

No comments:

Post a Comment