Monday, October 26, 2015

PvP REHBERİ

PvP 

Merhaba Player Killer adayları!

Evet, nolur nolmaz bilmeyen vardır, hemen söyleyelim nedir PvP?

Bu da şöyle, önceki kısımda da dediğim gibi, belki yine levellarken Battleground'lara girdiniz, ya da quest yaparken başka oyunculardan dayak yediniz. Aha işte bu da PvP oluyor, yani "Player versus Player", manası da "Oyuncu Oyuncuya karşı".

PvP genel olarak biraz daha Casual-Friendly bir ortamdır, en son aşamasına çok fazla zaman gömmeden gelebilirsiniz. Daha tekrara ve doğaçlamaya dayalı olduğundan PvE gibi değildir, tam tersine daha kaotik ve düzensizdir, bu yüzden de bireysel yetenek daha çok ön plandadır. Ama yine de başarılı olmak için belli bir alt bilgiye ve ufak da olsa bir takım oyununa ihtiyaç duyar. Zaten Battleground'larda bu takım ihtiyacını da ilk elden görmüşsünüzdür levellarken girmişseniz. İşte öyle, mesela Healer'ınızı korumanız ve kazanmak için gerekenleri beraberce yapmanız gerekir.

PvP'de agro olmadığından Tank yoktur, Tank talent'i alanlar genelde biraz daha dayanıklı olduklarından bayrak taşırlar. Her Battleground'da da bu ihtiyaç olmadığından çok zorunlu da değildir, yerine göre bir nevii. Healer'lar aslında daha çok Tank'tır, çünkü herkes onlara abanır, abanmak da zorundadır, yoksa takımlarını iyileştirip daha çok hasar vermelerini sağlarlar, düz mantık gayet. Bu yüzden de Healer'lar PvE'ye göre geriden durup taktiğe göre hareket etmek yerine çok daha mobil ve etkili oynamalıdır, yerine göre hasar da vermelidir.

Dikkat etmek gereken esas farklar bunlar PvE'ye göre, tabii bu aşamada eklemek lazım, WoW'da PvP aslında World PvP olarak başlamış bir mevzu, yani oyunun ilk zamanlarında Battleground'muş Arena'ymış falan yoktu, dışarıda herkes birbirini pataklıyordu ve bunun eğlencesi dışında çok da bir getirisi yoktu. Şimdi o yüzden eğer ki Realm'iniz (Server'ınız) da PvP türündeyse dışarıda yine aynı aksyon var, ama çok daha eskiye göre etkisiz, yine çoğunlukla sadece eğlencelik. Bazı bölgelerde ama World PvP'yi destekleyici aksyonlar var, mesela Burning Crusade'in girişinde, Hellfire Peninsula'daki 3 üssü ele geçirince buff alınması gibi.

_______________________________________________________________________________
Legion ve Honor System v3.0

Buraya yeşil bir başlık açayım, çünkü Legion'da Honor sistemi ciddi oranda değişiyor, önden özellikle eski oyunculara bu değişiklikleri söyleyeyim:

- Eskiden Battleground'lardan gelen Honor ve Arena ile Rated Battleground'lardan gelen Conquest artık yok. Dolayısı ile bunları biriktirip bunlarla PvP için ayrı gear kasma derdi de yok.

- Honor Talent'leri geliyor, artık bunları açmak için PvP yaptıkça Honor Level'ı alacaksınız.

- Honor Talent'leri sonuna kadar açınca, sıfırlayıp baştan kazanabiliyorsunuz, bu sayede de "Prestige Reward" alıyorsunuz, bu da karakter portrenize yeni çerçeve, özel binekler, title'lar, Artifact görüntüleri gibi ödüller veriyor.

- Eski PvP gear'ları Transmog amacıyla almak için Account Bound olan [Mark of Honor] denen bir yeni item'i kullanacaksınız (Kazanınca gelen kutulardan çıkıyor bunlar, rastgele sayıda, ne kadar yüksek seviye, o kadar ekstra mark mantığında)

- Gearlamak için PvP'yi yine kullanabileceksiniz, çünkü seviyesine göre bütün PvP aktivitesi bir ödül kutusu veriyor ve haftada iki kere, Rank'inize göre bu kutulardan en üst seviye item gelebiliyor (Eski Ashran haftalık görevi gibi).

- Ashran'a da artık Group Finder'dan girebiliyorsunuz, yani Legion'da da Ashran aktif olur diye bekleniyor. Biraz düzenleme ile Alterac Valley'in ilk zamanları gibi olması sağlanmaya çalışılacakmış.

- PvP'de gear'ın önemi çok büyük oranda azaltılıyor, eskiden mesela 620-700 ilvl arasında %80 güç farkı varken artık Legion'da %6-7 civarı bir güç farkı olacak. Böylece kişisel yetenekler ve iyi oyunculuk daha ön plana çıkmış olacak.

- 5v5 Arena artık yok. 2v2 ve 3v3 aynen devam.

- Eskiden ikinci Trinket yerine geçtiği için Human'lara büyük avantaj sağlayan Human racial'ı "Every man for himself" ağır bir nerf yedi, ki zaten eskisi gibi bir PvP Trinket ihtiyacı da yok, ilk PvP talent'inden herkes bu özelliğe ulaşabilecek.
_______________________________________________________________________________


Bunlar dışında ise Endgame PvP de aynen PvE gibi, yani max level'a geldikten sonraki son aşamada zorluk derecesine göre ikiye ayrılıyor:
Casual ve Hardcore.

Casual Endgame PvP


PvP için de genel olarak, aşağıda gördüğünüz gibi Group Finder'dan sıra alarak rastgele oyuncularla yapabildiğiniz bütün aktiviteler "Casual" olarak geçer, yani bunlar da yerine göre kastırabilir, ama "Ranked" değildir, yani burada yaptığınız aktivite belli bir sıralamaya girmenizi sağlamaz ama başlangıç gear'ı toplamanıza yardımcı olur, bakınız şurdan görebileceğiniz üzere:
(*Bu Legion Beta'dan tabii, artık o Honor sırf PvP Level'ınıza XP gibi yarıyor, yukarıda dediğim gibi)



- Random Battlegrounds (10+ Player)

Buradan gördüğünüz gibi rolümüzü seçiyoruz, "Join Battle" diyip, sıramızı alıyoruz ve Battleground'a girebiliyoruz, Healer seçerseniz BG'ye girince DPS'e geçemezsiniz, DPS seçerseniz, mesela Pure DPS bir Class'sanız (Warlock, Rogue, Hunter vb) o zaman BG Başlamadan önceki 1 dakikalık hazırlanma kısmında Spec değiştirebilirsiniz, aklınızda olsun.

Ayrıca ikinci anahtar nokta, sol üstteki küçük zar ikonundan istemediğiniz iki Battleground'u "Exclude" edip, liste dışı bırakabiliyorsunuz, diğerleri için sıra almış oluyorsunuz, mesela şu şekil:



Girebileceğiniz Battleground'lar da gördüğünüz gibi. Kısaca özetleyeyim:
(Adı, kaça kaç, ilk giriş level'ı, türü)
- Arathi Basin (15v15) Level 10, Resource Race (kaynakları elde tutmaca)
- Warsong Gulch (10v10) Level 10, Capture the Flag (bayrağı kapıp kendi üssüne getirmece)
- Eye of the Storm (15v15) Level 15, Resource Race + Capture the Flag (karışık :b)
- Alterac Valley (40v40) Level 20, Defeat the Enemy, 2 Boss Fight (yarı PvE)
- Strand of the Ancients (15v15) Level 50, Turn Based Vehicle Offense-Gate Defense (saldıranlar tanklarla geçitleri kırmaya çalışır, savunanlar engel olmaya, tur bitince yer değişirler)
- Isle of Conquest (40v40) Level 55, Defeat the Enemy, Vehicle Offense (yarı PvE, artı ele geçirebilirseniz saldırı araçları kullanabileceğiniz üsler vardır, sonda iki tarafın da boss'u bulunur)
- Twin Peaks (10v10) Level 30, Capture the Flag
- Battle for Gilneas (10v10) Level 25, Resource Race
- Temple of Kotmogu (10v10) Level 40, Resource Race (köşelerdeki Orb'ları alıp ortaya geçersiniz, daha hızlı resource birikir, ama Orb taşıyan hem az heal alır hem daha çok hasar)
- Silvershard Mines (10v10) Level 35, Resource Race (bunda da hareketli Mine Cart'ları kim ulaştırırsa ona sayı yazılır, onları korursunuz)
- Deepwind Gorge (15v15) Level 45, Resource Race (bunda da hem Resource Base'leri tutarsınız hem de karşı üsteki Mine Cart'ı alıp kendi üssünüze getirmeye çalışırsınız)

Genel kural olarak:
- Battleground'da hareketsiz durursanız diğer oyuncular sizi report'layabilir ve üstünüze 60 saniyelik bir uyarı gelir, o arada PvP bir aktivite yapmazsanız atılırsınız. Kendiniz erken çıkarsanız "Deserter" diye bir debuff alırsınız ve 10 dakika yeniden sıra alıp BG'ye giremezsiniz.
- Battleground'lara açıldığı level'dan itibaren son level'a kadar X0-X9 mantığına göre oyuncular girer ve hepsi en yüksek level statlarına sahip olur, yani mesela Arathi Basin Level 10'da girersiniz, ama Level 19'la aynı stat'lara sahip olursunuz, sadece aynı skill'ler olmaz, bu yüzden Level 15'te gelen bir skill'i yine kullanamazsınız, sadece gücünüz biraz denk olur. Max Level'da ise sadece Max Level oyuncular kendi aralarında çarpışacak şekilde Battleground'lara girer.

Daha detaylı bilgiler, Battleground'ların faction'ları, dışardaki giriş yerleri falan aha hepsi burada:
http://wow.gamepedia.com/Battleground

- Arena Skirmish (2v2, 3v3)

Yapabileceğimiz ikinci Casual aktivite, Skirmish Arena'lar, bunda da 2v2 ya da 3v3 sıra alıp rastgele oyuncularla karşı karşıya ve yan yana gelebiliyorsunuz. Farm için çok da uygun değil, ama Ranked Arena'lara girmeden önce kesinlikle hem Arena Map'lerini öğrenmek için, hem de bu tarz karşılaşmalara alışmak için şarttır. Battleground'lara göre nispeten kısa sürer, o açıdan gelen ödül de aslında oranlıdır.


Level 15'ten itibaren girebileceğiniz Skirmish Arena'lar da aynen Battleground'lar gibi X0-X9 Level aralıklarında oyuncuları karşılaştırır. Ranked Arena'lardan tek farkı, adı üstünde, Skirmish olduğundan Rank vermemesidir onun dışında oynanış içinde ekstra bir kural farkı yok, tam da zaten bu sebepten Ranked Arena'lara alıştırma için gayet kullanışlıdır.

- Ashran

Level 100'de başımıza bela olan Ashran, aslında aynen Alterac Valley gibi, 40v40 bir Battleground. Farkı, kendi içinde farklı bölgelerde geçici event'ler olması. Bu farklı bölgelere takımca gidip bölgeyi ele geçiriyorsunuz, ayrıca da bir ana hedef var, o da karşı tarafın komutanını öldürmek. Bunun için ana yol üzerindeki noktaları ele geçirip, en son da karşı tarafın üssüne saldırıyorsunuz.

Tabii aslında kendi içindeki event'ler ve genel işleyişi açısından Ashran, Alterac Valley'nin şimdiki haline göre aşırı karmaşık, ama oynadıkça öğrenirsiniz, yine popüler olursa bu çabanız da sonuç verir.

Çünkü Ashran, Warlords'daki en kolay Honor gear farmlama yeriydi, Legion'da da gelen değişikliklerle aktif kalması planlanıyor, en büyük fark artık Ashran'a eskisi gibi tabanvayla gitmiyoruz, Group Finder'dan sıra alabiliyoruz.

Detaylı bilgiler şurda:
http://wow.gamepedia.com/Ashran

Casual Friendly demiştim ya, hah işte o sebepten PvP'de PvE'den farklı olarak Ranked kısmı için de PuG gruplar arayabilirsiniz şekilde görebileceğiniz gibi, bu ara geçiş aşamasında Rank'iniz düşükken alıştırma yapabilirsiniz, kafanıza göre oyuncular bulabilirsiniz. Ayrıca yine eski usül /2 Trade kanalından Arena veya Rated BG yapacak grup veya oyuncu bakınabilirsiniz.





Hardcore Endgame PvP

Eveet, geldik PvP'nin ciddileştiği kısma. Hardcore PvP'nin esas olayı Rank'tir. Arena ve Rated Battleground'da mücadele ederek önce şu aşamalara gelmeye çalışırsınız:
1500, 1750, 1850, 2000, 2200, 2400
Rated Battleground'da bu Rank'ler daha farklıdır, ama yine 2200, prestij eşiğidir. 2v2'de 2200 prestij dışında bir işe yaramaz, ama 3v3 ve RBG'de özel prestij ödülleri, title'lar falan alırsınız.
Bunlarda da organize olmak için oyuncular PvP Guild'lerde toplaşırlar ve bu şekilde ortak takımlar ve aktiviteler yaparlar. Raid Guild'lere göre daha rahattırlar, ama yüksek rating oldukça benzer bir sıkı programa girebilirler.

Grup lideriyseniz Rated olaylara şuradan sıra alınır:


*Gördüğünüz gibi hem Arena hem RBG'de Legion'da her hafta kazandığınız ilk 2 maç size Rating'iniz ayarında bir item verir.

Şimdi birazcık detaylarını vereyim bu olayların:

Arena

Skirmish'ten alıştığınız Arena'nın aynısı, ama bu sefer Rank ve Rating derdi barındıran versyonu. Bu yüzden de karşınıza haliyle daha hazır, üstü başı yerinde ve güçlü oyuncular gelir. Arena'da Faction yoktur, Horde-Alliance birbirine karşı savaşabilir. Karşı karşıya gelen oyuncu sayısına göre 2 türü vardır: 2v2 ve 3v3.

2v2 genelde nispeten dengesizdir ve bu yüzden prestij rank'lerine bile gelseniz çok anlam ifade etmez ve ödülü yoktur. Ama 3v3 WoW'daki PvP'nin esas olarak zirvesini barındırır ve gerçekten en yüksek seviye PvP'ciler 3v3 rating'lerine göre belli olur.
(*Artık olmayan 5v5 daha farm ve eğlence amaçlıydı, kaotikti ve ufak çaplı bir Battleground gibiydi, ama bunda da üst sıralara gelirseniz ödül alıyordunuz) 2200 üstü 3v3 oyuncuları uzun süre bu seviyede kalabilirse demektir ki bunlar gerçekten yetenekli ve başarılı oyunculardır ve karşılığını da alıp havalarını atabilirler.


Arena'lar, ortalama 6-7 aylık Arena Sezonu boyunca sürer ve sezon sonunda en yüksek sıradaki oyuncular yüzdelik dilimlere göre title ve mount ödülü alırlar. Çok düşük bir yüzdeye bu ödüller verilir, bu da sezon sonunda oyuncu sayısı ve rating ortalamasına göre hesaplanır.

Bu sıralamayı canlı olarak takip edebiliyoruz, ayrıca üst sıralardaki oyunculardan talent ve enchant'larına bakarak faydalanabiliyoruz. Onu da nasıl yapıyoruz?
www.worldofwarcraft.com 'a girince, ana sayfada "Community" kısmında, sağ altta "Player vs Player" diye yazıyor, işte ordan girip istediğiniz kısımdaki en yüksek sıralamayı görebiliyorsunuz.
Şurdaki gibi:

 

Gördüğünüz gibi sıralamaya girince de istediğiniz Class ve Spec'e göre filtreleyip istediğiniz sonucu görebiliyorsunuz. Mesela ben Marksman Hunter'ları sıraladım, onun sonucu var.

Ayrıca WoW'un Arena turnuvaları da her zaman 3v3 olarak yapılır ve büyük ödüller verilir, büyük event'lere, büyük prodüksyonlara sahne olur. Bu aşama için, WoW içerisinde ayrıca açılan Tournament Realm'lere başvurup, takımınızla orada üst sıralarda yer almanız gerekir, sonra buradan en üst sıradakiler kendi aralarında maç yapar ve finallere kalanlar da büyük finale ve büyük ödüle doğru ilerler, sonunda da büyük paralar kazanır. Aynı World First'çü Raider'lar gibi sponsorlar tarafından desteklenir ve oradan da paralar kazanırlar.

Burda o yüzden, hem bu olayın büyüklüğünü hem de PvP'nin gelebileceği son aşamasını göstermek için bir adet video ile durumu örneklemek isterim, ki sizlere de fikir olsun.

2015 Dünya Şampiyonası Finali (full canlı yayın kaydı, ileri sararak bakın ;b)



Rated Battleground

Battleground'ların kendi içinde Rated olan versyonları bunlar da. 10 kişilik takımınızı kurarsınız 2 ya da 3 Healer şarttır, Capture the Flag BG'si gelirse de Flag Carrier bir Tank şarttır.

Ayrıca, Rated olunca Random'daki gibi her Battleground gelmez, sadece şu 5 BG'den biri gelir ve ayrıca hepsi 10v10'dur:

- Warsong Gulch
- Arathi Basin
- Eye of the Storm (bunda RBG'de bayraklar AB'deki gibidir)
- Battle for Gilneas
- Twin Peaks


Bunların kuralları daha farklıdır, mesela 15 yerine 20 dakika sürer, ayrıca iki taraf da Arena'lardaki gibi aynı Faction'dan olabilir, yani aynen Horde'a karşı Horde takımı gelebilir.

Rated Battleground'ların en büyük olayı belli rating'e gelince kazandığınız Title'lardır. İlk PvP sisteminde kullanılan bu Title'lar şimdi de ancak bu şekilde elde edilebilir.
1100'den başlar, 2400'e kadar her faction için farklı olacak şekilde. Dökümü şurda:
http://wow.gamepedia.com/Player_vs._Player_achievements#Rated_Battleground


~ ~ ~

Evet, sanırsam her şeye fazlasıyla değindim ucundan kenarından da olsa.
İşte PvP olayı da temel olarak böyle pek sayın okurlar, hepinize iyi avlar cümleten! ^^

Bu rehberin öncesine dönmek için: ENDGAME ve GEARLAMA REHBERİ
PvE kısmına geçmek için: PvE REHBERİ
Sitenin en başına dönmek isterseniz: GİRİŞ KAPISI

No comments:

Post a Comment