Pek sevgili başlangıç oyuncuları! Bu sözüm size!
Tabii burada "başlangıç"tan kasıt ilk kez, sıfırdan oyuna başlayacaklar. Ama biraz bilip ara verenler, ne bileyim "Ne yazmış bu herif bakiim" diyenlere de kapımız sonuna kadar açık, ne diyim "Okumayın ulan!" mı diyim? Yok öle bişi, bilakis: "Okuyun ulan!" hehe
_______________________________________________________________________________________
- Gereken PC Konfügirasyonu Nedir? - Battle.Net App ve Zone Olayı Nedir?
- Oyun Nasıl Alınır? WoW Paketleri ve Fiyatları Nedir?
- Üyelik Ücreti ve Ödeme Seçenekleri Nelerdir?
_______________________________________________________________________________________
Diyeceksiniz ki bütün tevazunuzla bana şimdi:
"Tamam da, biz yeter miyiz bu oyuna?"
Haşa efendim, tabii ki yetersiniz (muhtemelen... diye umuyorum! hehe), şimdi durum şöyle:
WoW oynamak için her şeyden önce tabii ki "Beginner" üstü bir İngilizceniz olması lazım. Questler (görevler) İngilizce, her şey İngilizce, oyun için sosyal dil de genel olarak İngilizce.
Yoksa tabii mesela Almanlar hiç de
<- böyle
olmadıklarından(!) Almansanız Alman'ı da var, evet, tabii ki :b
Hatta Alamancısından, ülkemize her yerden Türkler de var ve hatta oyunun bizzat Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça vb. türlü millete göre türlü sürümleri de var... Ama işte genel dil İngilizce.
Oyunun orjinali öyle kardeşim! :b
Hem yani az biraz İngilizceniz varsa geliştirmeye de yardımcı olur işte, üstüne gidile bence.
Ha, ona rağmen muhteşem İngilizceniz de olsa gene de takılınabilir bazı jargon kelimelerde, onun için de zaten yer yer ben oyun içi terimleri açıklıyorum, hatta rehberde ayrıca bir ufak WoW Sözlüğü'müz bile var, onları da kaptığınızda zaten daha da anlaşılır olacak o zaman.
(^ başa dönmek için)
Gereken PC Konfigürasyonu Nedir?
PC'den önce, tabii bunu dememek bile lazım şu aşamada artık ama, ortalama bir oyun kültürünüz, biraz oyun oynamışlığınız, tercihan yan tuşlu mouse tutmuşluğunuz, klavyede WASD yapmışlığınız falan olması lazım, onlarda da default kralsınız zaten çoktan diye kabul ediyorum? Öylesiniz demi? Ha?
Ama derseniz ki; "Klavye, mouse tamam ama, kompüterimiz yeter mi bu oyuna? Hadi biz yettik, ekipmanımız yeterli mi?"
O zaman ben de madem bu aşama için geyiği biraz kesiyorum, net bir şekilde oyunu oynayabilmek için gereken teknik bilgiler neler, aynen yazıyorum:
(ideal bir wow setup'ı, bu temsili tabii, bu kadar abartmaya gerek yok :b) |
- i5 veya denk işlemci
Eski i7'ler de olur, 2,5-3 GHz hızında bir işlemci iyidir gayet. Bu mutlaka Intel olsun, AMD Overclock falan bulaşmayın hiç.
- 2GB veya üstü Ekran Kartı
nVidia GeForce ilk tercih olmalı, Blizzard'la anlaşmalı abiler, ikinci seçenek Ati (AMD) de iş görür, ama ancak çok iyi fiyat/performans oranı yakalarsanız Ati alın. Örnek model olarak "en az" GeForce 950 ve üstünü öneriyorum ben.
- 8 GB RAM
WoW'un en çok yaptığı şey "live-loading", yani gerçek zamanlı yükleme, oyun içerisinde birbirine yakın bölgelerde geçiş yaptığınızda ara yükleme görmezsiniz, bütün gördüğünüz dünya, detay, oyuncular, şehirler vs hepsi gerçek zamanlı yüklenir. Ancak dünyanın öbür ucuna giderseniz "loading" görürsünüz, işte bu yüzden RAM cidden elzem, "en az" 8, tercihan 16 diyim. Örnek model olarak da tek slot 8 GB DDR3 hızı ve üstü herhangi bir iyi marka işinizi görür. Bütçenize göre 8 alıp sonra bir 8 daha alıp 16'ya çıkabilirsiniz, ama model ve hız olarak aynısından almanız lazım, aklınızda olsun.
- (Tercihan) SSD bir Sabit Disk
Oyun dediğim gibi live-loading üzerine kurulu, o yüzden tek başına RAM hızınız çoğunlukla yetmeyecek. Sabit Disk'iniz hızlı olursa, yani normal bir Hard Disk için 7200rpm üstü veya işte tercihan Solid State Drive türü bir sabit disk ile bu loading'leriniz çok daha hızlı biter, oyunda hiç problem yaşamazsınız.
Ayrıca tabii WoW harddisk'te öküz gibi yer kaplar, Legion itibariyle 30 GB kadar bir install var ve kurulunca 50 GB'a kadar şişebiliyor. O yüzden SSD'lerinizi 250 GB alırsanız, WoW klasörünüzü de oraya Windows'un yanına atıp oyunu daha da hızlandırabilirsiniz.
Ayrıca tabii güzel bir ekran, iyi bir ses sistemi, ses kartı ve hoparlör/kulaklık gibi yan özellikler de oyundan alacağınız tadı arttıracaktır.
İşte bu saydıklarıma göre kendinizi ayarlayın, ön hazırlıkları yapın, başta dediğim gibi, bundan düşük bir makina varsa zaten bence hiç bulaşmayın, acı çekersiniz, oyunun tadını çıkaramazsınız.
Ondan sonra, "Aernath efendii! Aernath efendii! Sen bunu demedin, oyuna bisürü para verdik 5 fps oyun oynuyoz!" diye gelmeyin bana! :b
(^ başa dönmek için)
Blizzard Battle.Net App ve Zone olayı nedir?
Eveet kendimizi ve kompüterimizi hallettik, geldik oyunla yüzgöz olma aşamasına, bunun için ne yapmak lazım? Tabii ki oyunu bir şekilde bilgisayarımıza kurmamız lazım, bunun için de çeşitli seçenekler var. İlk ve her zaman lazım olacak seçeneğimiz "Battle.Net Desktop Application" yani az sonra aşağıda göreceğiniz bir küçücük programcık.
"Ama oyunu almadık ki daha, nasıl (ve neden) kuralım?" diyenleriniz olacaktır, o açıdan bunu baştan söyleyeyim ki hemen korkup kaçmayın:
Artık Trial Account (deneme hesabı) açıp, oyunu Level 20'ye kadar beleşe (parasız, kuruş ödemeden!) deneme şansınız da var!
Ama bunu yapabilmek için bir adet Battle.Net hesabınız olması gerekiyor.
Nedir bu? Blizzard'ın network'ündeki bütün oyunlara, yani World of Warcraft'ın yanı sıra yanında diğer son nesil Blizzard oyunları olan Diablo III, StarCraft II, Hearthstone, Heroes Of The Storm ve Overwatch'a da bu aplikasyon ve hesap üzerinden ulaşabiliyoruz, tabii ki hesabın kendisi ücretsiz olarak alınabiliyor, ahanda şuradan:
Buradan hesabınızı oluşturup, Battle Tag'inizi belirleyip (mesela benimki Aernath#2935) sonra Battle.Net Network'üne bağlı istediğiniz oyuna online dalış yapabiliyorsunuz.
BURAYA DİKKAT, ZONE OLAYI!
Bu kısmın başlığında da var, aha geldik oraya. "Ne zone'u lan?!" diye bir an panik oldunuz tabii, olmayın yau ^^
Şimdiee, ana fikir şu:
(Soldan "Help Me Decide"ı da seçerseniz diyeceği gibi)
Battle.Net hesabınızı açarken hangi zone'da açtığınıza çok dikkat edin!
Peki o dikkat gerektiren Zone durumumuz ne? O da şöyle:
Default olarak biz Türkiye'den EU (Avrupa)'ya bağlıyız, gidip US/Americas ya da Asia vb. yerden açarsanız sonra emeklerinize yazık olur, ayrıca oralar uzak, ping'i yüksek falan, oralarda yaşamıyorsanız falan EU hesap açmaya dikkat edin. Ayrıca da farklı zone'larda oynayanlar birbirini göremez, ortak Battle.Net chat'ten bile faydalanamaz, o yüzden bu kısmı önemli. Mutlaka dikkat edin. Evet.
*Buraya bir 7.0 sonrası güncellemesi yapayım, ille de farklı zone'dan oynamak isterseniz, Battle.Net App'ında logout edip zone'u değiştirip aynı hesap ile farklı zone'u seçip, oraya giriş yaparak aynı Battle.Net hesabı ve Battle Tag'ı ile farklı zone'da oynayabilirsiniz. Eskiden WoW farklı zone'lar için farklı client'lar kurduruyordu, ama artık ona gerek kalmadı. Ama tabii oyun hakkınız hangi zone'da alım yaptıysanız orda olur, Legion'u ayrı ayrı hem EU hem US almazsanız US'de trial account görürsünüz, eldeki gitti sanmayın, EU'ya dönün, yerinde duruyor olacaktır :b
Diğer oyunlar da aynen öyle, o da aklınızda olsun, üyelik gerektirmeyenleri full oynayabilseniz bile achievement'larınız falan ilk zone'unuzda kalır, bu da ufak bir ekstra bilgi şeysi.
Efendime söyliim, güzeeelce üye olduktan, account adımızı (Battle Tag) dikkatlice ve fazla saçmalamadan seçtikten sonra, Battle.Net app'ı bilgisayara kuruyoruz, onun içinden de oyun kurulumunu yapıyoruz.
Özetle, şöyle bir görüntü oluyor yani app'ı kurunca:
(Görseli de güncelledim 7.0'ın son gününde :b) |
Bu şekilde kuracaksanız ve oyunu Trial Account ile deneyecekseniz de bu download şart, en hızlı ve stabil yöntem de bu. Varsa kotaları ayarlayın, geceden bırakın, sabaha pişmiş olsun :b
*Şöyle bir güzelliği var, ki zaten "Download" değil de "Install" demesinin de sebebi o, oyun "Live Install" yapıyor, gelen kuruluyor ve download bitince oyununuz (hatta tamamen bitmeden bile) oynamaya hazır oluyor. Ne zaman ki benim app gibi "Play" tuşunu gördünüz altta bir aksyon bar'ı kalmadı, o zaman dalınız. Benim tavsiyem bar tamamen kaybolmadan girmeyin, çünkü sonuçta online oyun, oyun açıkken download yapınca zaten ülkemizin gudik interneti efsane düşük ping'i ile oyunu lag manyağı ediyor. ("lag" yani gecikme, tuşa basıyon 5 saniye sonra koşuyosa 5 saniye lag var mesela, cümle içinde de kullandım, anlayın yane! Ne kadar düşük ping, o kadar düşük lag, anında görüntü, işte böle, biliyosunuzdur zaten de, bilmiyoduysanız da çaktırmayın :b)
Evet kurduk mu? Halen daha maddiyata geçemedik, beleşçisiniz çünkü ben sizi biliyorum, gelcez oraya da! Çakallar sizi, kaçış yok! hehe
Zaten buradan sonra deneyecektiyseniz işte o dediğim Trial Account ile beleş beleş Level 20'ye kadar oynadınız, baktınız oyun sizi sardı, yine buradan iki tıkla direkt oyun içinden full versyona çevirip, level aldıkça tek tek sonraki üst eklentilere yükseltiyorsunuz, hatta şu anda Battle Chest'e en son eklenti hariç hepsi dahil olduğundan toplamda beleş+1 yükseltme ile oyunu son aşamasına getirebiliyorsunuz. Onun da detaylarına birazdan değiniciim.
(^ başa dönmek için)
Oyun Nasıl Alınır? WoW Paketleri ve Fiyatları nedir?
Aha geliyoruz maddiyata paraya bakınız "yükseltme"ler falan havada uçuşmaya başladı, o zaman yavaş yavaş bu konunun detaylarına girelim.
Daha önce bahsettiğim gibi sanal olarak da yükseltirseniz, somut da almak isterseniz en pratik metod ile ilk sahip olacağınız aynen şu şekil "Battle Chest" denen bir paket var, türlü mağazalardan bizzat kendiniz ya da internetten sipariş ile alabilirsiniz.
- Sanal alırsanız:
Şu adresten de EU fiyatını görebileceğiniz gibi bu ilk paket sadece ve sadece:
14.99 € (euro, avro, yuro :b)
- Gerçek kutu alırsanız:
Battle Chest'i paket olarak alırsanız da mesela şuradan görebileceğiniz gibi:
(an itibariyle) 40,00 TL (Türkiş Liraz hehe)
*Tabii kutuların fiyatlarını takip edin, mesela Collector's Edition'ların fiyatı aşırı düşmüş şimdi, o şekilde almak isterseniz de onları kaçırmayın. Çıktığı zamanlar gerçek fiyatında olur her şey, ama sonradan özellikle kutu fiyatları düşer. Netten de Battle.Net Store'un kendi kampanyaları olabilir, özellikle yılbaşında falan, hediyelik zamanlarında daha ucuza gelebilir, bir de direkt kurulu olacağından bir düğmeye basmayla bir üst olaya geçersiniz.
*Ayrıca belirtmek lazım, ilk paketi aldığınızda aylık ücretin ilk ayı bedavaya gelir, ama eklenti paketi aldığınızda bedava ay eklenmez, sadece paketin getirdiği yeni içerik açılır. Yani mesela WoW'u aldınız, Battle Chest olarak Level 100'e kadar oynayabilirsiniz, sonra yeni içeriğe yani Legion'a ve Level 110'a doğru devam etmek istiyorsanız Legion eklenti paketini ayrıca almanız gerekir, detayları da aşağıda ;b
Son durumda Battle Chest'te içerik şöyle:
(Burda güncel olmayan görsel vardı WotLK'a kadar, oturdum güncelledim, sırf siz gaza gelin diye! :b) |
Peki bu paketler neler? Hemmen anlatayım, bu görüntüdeki sırayla, parantez içi de expansion'ların (eklenti paketlerinin) kısaltma adları, jargon olayına uygun şekilde, tek tek orjinal içeriklerini ve çıktıklarında ne yenilikler getirdiklerine göre, işte şöyle:
World of Warcraft
(Vanilla)
- Level 1-60 arası içerik.
- Kalimdor ve Eastern Kingdoms kıtaları.
- Esas 8 ırkı seçebilme.
The Burning Crusade
(TBC)
- Level 60-70 arası içerik.
- Outland Dünyası.
- Blood Elf ve Draenei ırklarını seçebilme.
The Wrath of the Lich King
(WotLK)
- Level 70-80 arası içerik.
- Northrend Kıtası.
- "Death Knight" Hero Class*'ını oynayabilme.
(*Hero Class: Yüksek level'dan ve kendi gearıyla başlar, Death Knight'lar da Level 55'den başlıyor mesela, kendine has başlangıç görevleri var. Diğer tek farklı Hero Class da Legion'la gelen Demon Hunter, onun da detayları aşağıda)
Cataclysm
(Cata)
- Level 80-85 arası içerik.
- Kalimdor ve Eastern Kingdoms'daki yeni Cataclysm bölgeleri.
- Goblin ve Worgen ırklarıyla oynayabilme.
Mists of Pandaria
(MoP)
- Level 85-90 arası içerik.
- Pandaria Kıtası.
- Monk sınıfını ve Pandaren ırkını oynayabilme.
*Pandaren'ler farklı olarak hem Alliance hem Horde olabiliyor, onların ne olduğuna da değiniciiz, oyundaki iki tarafı da seçebilen tek ırk yani, seçtikten sonra geri dönüş yok, ama ilk başta tarafsız başlayıp taraflarını oyuna başlamadan değil, direkt oyun içinde oynarken seçiyorlar. Öyle bir ilginçlikleri var.
Warlords of Draenor
(WoD)
- Level 90-100 arası içerik.
- Draenor gezegeninde oynayabilme.
- Kendi Garrison'unuzu kurabilme.
(Yeni ırk ve özellik yok)
Buraya kadar olan paketler, dediğim gibi "Battle Chest" içeriği, yani World of Warcraft'ı satın aldığınızda gelen paketler.
Level 100'e kadar gelip de devam etmek isterseniz, ya da "Başlamışken ne varsa alayım nalet olsun!" derseniz de en son eklenti paketimizi alıyorsunuz, o da:
LEGION
- Level 100-110 arası içerik.
- Broken Isles bölgesi.
- "Demon Hunter" Hero Class'ı ile oynayabilme.
Level 98'den başlar, Demon Hunter açacağınız server'da en az bir tane Level 70 karakter olması gerekir. Server başına da sadece bir tane açabilirsiniz.
- Artifact Weapon'lar.
- Her Legion alana anında bir karakteri Level 100 yapmak için *Level Boost.
Legion'la gelen bu özellikleri de satın almak için yine iki metodumuz var, sanal ya da gerçek kutu:
- Sanal alırsanız:
Şuradan görebileceğiniz üzere 44.99 €
(Digital Deluxe 59.99 €, Mount, Pet ve çeşitli sanal bonuslarla geliyor, adreste var detayı)
- Gerçek kutu alırsanız:
Onu da yine şuradan görebileceğiniz üzere an itibariyle 130,00 TL
(Yine aynı adreste bakarsanız bu ve diğer paketlerin Collector's Edition'u var, Digital Deluxe'de gelen her şeyin üstüne büyük kocaman kutu, Art Book, Behind the Scenes, Mouse Pad gibi olayları var, yakalarsanız aklınızda olsun ;b)
*Tam bu arada bu Level Boost ilgili bir ek bilgi ve bir-iki tüyo vereyim:
Tabii, ben şahsen bunu özellikle yeni başlayanlara hiç ama hiç tavsiye etmiyorum. Eğer ki oyuna uzun süre ara verip geri dönüyorsanız, yeni hesap almışsanız düşünülebilir, ama sıfırdan başlamışsanız bence uzun yoldan tadını çıkararak ve oyunu öğrenerek en üst level olmanız kulağa sıkıcı gibi gelse de aslında çok daha eğlenceli ve zevkli olur. Hem de Level Boost'unuz cebinizde kalır, sonradan başka bir alt karakter kasarsanız ona kullanırsınız.
Level 60'a kadar kasıp Level Boost'unu öyle kullanırsanız, meslekleriniz (yani bilahare değineceğim professionlar) ikisi birden 600 oluyor, özellikle kasması zor meslekler için muhteşem bir fırsat bu hakkaten. Kaçırmayın derim.
Hem en azından 60'a kadar levellamak da dediğim gibi sıfırdan başladıysanız, oyunu hiç bilmiyorsanız, size çok şey katar, üşenmeyin bence.
Üyelik Ücreti ve Ödeme Seçenekleri nelerdir?
Evet, expansion'lar, paketler falan, özetlemek gerekirse, maddi olarak WoW ne yazık ki çok ucuz bir oyun değil ve artık aylık ödeme konumuza geliyoruz, son darbeyi vuruyorum, ruhunuzu hazırlayın:
Bu meret beleş oynanmıyor!
Çünkü, World of Warcraft "Subscription", yani aylık üyelik ödemesi gerektiren bir oyun. Tabii esas paket ile oyunu aldığınızda zaten o ilk parayı verdiğiniz için ilk 1 ay bedava, ama ondan sonra her ay, EU için:
12.99 € (yani yuvarlak 13 euro, ciddi rakam) ödemeniz gerekiyor.
Ya da aşağıda gördüğünüz gibi 3 aylık, 6 aylık paketler alabiliyorsunuz.
Bu aylık üyelik derdini halledebilmek için birkaç seçeneğimiz var:
- Kredi Kartı: Aktif bir kredi kartı kullanmanız lazım, benim tavsiyem bu metodu seçerseniz, çoğu bankanın internet şubesinden kullanabileceğiniz Sanal Kart da işe yarıyor, onu da kullanabilirsiniz.
- Game Card: Bunun dışında, "Prepaid Game Card" satın alabilirsiniz, o da artık gene internette, mağazalarda bulunabiliyor. Hatta en son bir kampanyası vardı, 2 aylık alırsanız pet veriyor falan.
Mesela şuraya bakarsanız, örnek olarak, şu anda tükenmiş ama fikir olur.
- WoW Token: Yenice eklenen bir metod da "WoW Token", o da temel olarak "oyun içi gold ile süre satın alabilmece", ama pek yeni başlayanlara göre bir seçenek değil. Ona da detayı ile şurada değiniciim. (Yani evet, artık beleşe getirebiliyorsunuz bu şekilde, ama bir emek ve çalışma sonucunda, o da "beleş" mi tabii felsefi olarak tartışılır hehe)
Peki, neden böyle aylık ödeme falan?
Valla ne yazık ki böyle, WoW'un bir numara olmasının ve bunca senedir ciddi rakibinin çıkmamasının da sebebi aslında bu. Bu ödediğiniz paralar sayesinde ne kadar ufak tefek hatalar, can sıkan ıvır zıvır olsa da ciddi ve kaliteli bir oyun ortamı var.
Diğer online benzer oyunlara göre olabilecek en az sıkıntıyla ve en yüksek kaliteyle oynayayım derseniz, bu miktarları gözden çıkartacaksınız, ama işte buna da değecek, çünkü oynarsanız göreceksiniz ki Blizzard bu işi biliyor.
Çünkü sonradan da böyle üyelik isteyen, istemeyen türlü oyunlar, rakipler WoW'un tahtını sallamaya çalıştı, ama hiçbiri beceremedi, WoW'dan biz eski oyuncular bile ne kadar şikayet etsek de, o şikayet ettiğimiz haline bile yaklaşamadılar, hepsi eridi gitti, çoğu "free-to-play" oldu, olmayanlar azıcık oyuncusuyla kendi yağında kavrulmaya çalıştı, WoW 2005'ten beri krallığını korudu, korumaya da devam ediyor, dediğim gibi, oynarsanız da göreceğiniz üzere, hakkaten boşuna da değil.
Zira, aynen sizin gibi "Neymiş bu?" diye gelen, ama sonradan oynamaya başlayıp,
"Helali hoş olsun!" diyerek aktif üye olarak kalan an itibariyle 7 milyondan fazla insan var dünya çapında, ki hatta zamanında bu rakamın 12 milyonlara kadar çıktığı da oldu.
Bu insanların hepsi de topluca bu kutulara parasını vermiş ve her ay da düzenli ödemesini yapan oyuncular. (Hatta okuldayken Pazarlama dersinde dönem ödevi olarak anlatmıştım bu olayı, hoca hastası olmuştu hehe)
Yani, özetle, binlerce değil milyonlarca insan 2005'ten beri yamuluyor olamayacağına göre, içiniz rahat bir şekilde bu olaya atlayabilirsiniz.
(^ başa dönmek için)
Evet, bu kısmı da aradan çıkardığımıza göre, şimdi oyunun kendisiyle ilgili ıvır zıvıra geçebiliriz sanırsam ^^
Sonraki konumuz:
HAYAT BİLGİSİ!
Azeroth için temel bilgiler!
Server türleri ve Role Play adabı ya da "banena"cılık.
Ya da en başa dönmek isterseniz:
GİRİŞ KAPISI.
No comments:
Post a Comment