Expansion'ları, oyuna nasıl gireceğimizi ve son maddi kaygılarımızı geride bıraktık, bir şekilde oyuna girdik. O zaman şimdi temel bilgilere ihtiyacımız var. Sanal hayatımızla ilgili bir nevi "Hayat Bilgisi" müfredatı yani. Şu başlıklar altında ele alıyoruz:
- Blizzard Game Guide
- Realm'ler, WoW Server'ları ve Türleri
- Faction Nedir? Alliance mı? Horde mu?
- Alliance
- Horde
- Levellamaca (Levelling) ve Temel Levellama Rehberi
- Başlangıç Ayarları
- Level 1-10
- Level 10-15
- Level 15-20
- Level 20-40
- Level 40-58
- Level 60-68
- Level 68-80
- Level 80-85
- Level 85-90
- Level 90-100
- Level 100-110
- Ek Levellama Bilgileri
BLIZZARD GAME GUIDE
Öncelikle bir kere benim bu bıdırdamalarımda kaybolmadan evvel, size tavsiyem, Blizzard'ın kendi detaysız ama gayet güzel ilk intiba veren "yeni" Game Guide'ı olacak, çünkü ilk intiba olarak gayet şahanedir, İngilizcesi de basit. Mutlaka şu 4-5 sayfacık şeyi bir kere okumak lazım tane tane, ilk intibayı tercihan ordan bi alın, oyuna başlamadanki seçiminize ona göre karar verirken ilk basamak olsun, hele ki başlangıçta beraber oynayacak arkadaşınız yoksa şu aşamada iyi düşünün; gazlı gibi hemen atlamayın ilk gördüğünüze :b
http://eu.battle.net/wow/en/game/guide/
"aa valla mı? biz o dersi geçtik hocam!" :b (Eski Guide da böyleydi, anı olarak bırakıyorum) |
(^ başa dönmek için)
REALM'LER, WOW SERVER'LARI VE TÜRLERİ
Öncelikle, karakterinizi oluşturmadan, faction'unu race'ini(ırkını), class'ını seçmeden, bu araya bir realm bilgisi sıkıştırayım, çünkü bilinçli bir oyuncu olarak hangi server'da ve ne şartlar altında oynadığınızı bilin isterim ki şu rehber bir işe yarasın, o yüzden hepsinden önce server nasıl seçilir, ona değiniyoruz.
Efendim, şöyle ki;
WoW'da çeşit çeşit realm'lar var, bunları oyundaki amacınıza göre seçebiliyorsunuz. Kalabalık mı istiyorsunuz, tenha mı, milleti gank'lemekten mi zevk alırsınız, yoksa bana bulaşmayan yılan bin yıl yaşasıncı mısınız, o zaman burayı dikkatli okuyunuz. Zira onları birazdan anlatacağım detayı ile amma:
İşte bu konuyla ilgili en önemli bilgi!
Normalde WoW'u kurdunuz, ilk karakteri açma ekranı geldiğinde size rastgele bir server atanır, o yüzden bu "tuzağa" düşmüyoruz, ne yapıyoruz? Aşağıda screenshot'larda size göstereceğim gibi adımları takip ediyoruz ve istediğimiz tür server'ı seçip karakterimizi orada açıyoruz:
1) Önce "Back"e basıyoruz |
2) Şimdi "Change Realm"e basıyoruz |
3) "Realm Selection", yani server seçme ekranına geliyoruz ve burada server türlerini görüp server'ımızı buradan seçiyoruz |
4) İstediğimiz realm'i seçtikten sonra da gönül rahatlığı ile karakterimizi yaratmak için "Create New Character"e basıyoruz |
PVP:
"Player versus Player"ın kısaltması, bilen biliyordur zaten, bu tarz realm'lerde PvP opsyonu her daim açık olur. Yani levellarken açık alanda gördüğünüz her oyuncuya eğer ki kırmızı yani düşman gözüküyorsa saldırabilirsiniz. Avantajı, World PvP seviyorsanız, gördüğünüze dalabilirsiniz, ekstra bir avantajı yoktur, açık alanda kestiklerinizden sizin level'ınızda olsa bile çok bir Honor puanı almazsınız, ama bu şekilde eğleniyorsanız bu tarz server'ları seçmeniz lazım. Kötü tarafı ise, aynı şey size de yapılabilir, özellikle level'larken ve gücünüz düşükken, yani düşük level'sanız ve üstünüzde de PvP kıyafeti ve silahları yoksa ağır dayak yersiniz, sinir bozucu olabiliyor. Birkaç karşı taraf oyuncusunun sizi kesmesine ganking denir, defalarca kesip sizi camp da edebilirler, bu server'larda bu iş gayet kurallara uygundur, olayı odur. Kaotik ve aksyonludur ama bir açıdan da er meydanıdır.
Normal (PVE):
"Player versus Environment"in kısaltması, "Normal" tür server'lar bu türe girer. Bunlarda belli bölgeler dışında World PvP açık değildir, o moda girmek seçeneğe bağlıdır, /pvp komutunu yazınca saldırıya ve saldırmaya açık olursunuz. Tekrar /pvp komutunu yazıp 5 dakika açık alanda PvP aksyonuna girmezseniz tekrar saldırıya kapanırsınız. Düşmanlar yine sarı gözükür ve siz istemezseniz size saldıramazlar. Bunu bozan durumlar, sizin sarı hedefe PvP'si açıksa saldırmanız ya da onun saldırdığı birini iyileştirmeniz (heal'lemeniz) gibi eylemlerdir, ona göre dikkat.
RP:
"Role Playing"in kısaltması, aslında tabi bütün WoW bir MMORPG, rol yapma oyunun yapısında var, ama bu tür server'larda sıkı kurallar vardır ve ekstra RP olayları olur. Öncelikle karakter adlarınız rol yapmaya uygun, Warcraft evrenine uyumlu isimler olmalıdır, öyle "Superopdklol" gibi isimler koyamazsınız, uygun isim bulmanız lazım. Ayrıca oyun içerisinde de karakterden çıkamazsınız, nasıl yani? Mesela şehirde açıktan konuşurken /say veya /yell'den karakterinizin fantastik ortamı dışında geyik yapamazsınız. Bunlara çok da aşırı dikkat edilmez, ama abartıp cozutanlar şikayet edilir, türlü cezalar alır. Ayrıca aynen Normal PvE server'ları gibi PvP istemezseniz yapmazsınız.
RPPVP:
Bu serverlarda karakter isimlendirme ve karakterden çıkmama gibi kurallar aynen RP'deki gibi geçerlidir, ama PvP server gibi World PvP devamlı açıktır.
Bu server türlerinden hangisini seçeceğiniz sizin zevkinize kalmış, benim bütün karakterlerim PvP serverlarda, ama bolca bu duruma lanet etmişliğim de var. O açıdan yeni başlayanlara Normal ve (İngilizceleri iyiyse) RP serverları tavsiye ederim. Sonradan PvP'ye hakim olup aksyona doyamazsanız PvP'ye geçersiniz duruma göre.
*Ek kaynak olarak server seçiminde Realm Pop sitesi muhteşem ötesi bir kaynaktır:
https://realmpop.com/
US ve EU için server'larda hangi faction'da ne kadar oyuncu var, dökümünü buradan alıp ona göre seçim yapabilirsiniz. Tenha server'larda rahat takılırsınız, ama oyunda ilerleyince o kadar sosyal olamayabilirsiniz. Kalabalık server'larda ise karma gruplar ve açık ortamdaki sosyallik iyidir, ama bazen bir işi kalabalıktan bir türlü yapamazken sinir de olabilirsiniz.
Genelde ama kalabalık iyidir, mesela benim Horde'larım Al'akir-EU'da, server'da çok insan yok, grup ararken, para kazanmaya çalışırken tenhalıktan sıkıntı olabiliyor. Ama Ally'larım Sylvanas-EU'da, kalabalık ve hiç boş kalmıyorum aksyon ararsam, tabii dış dünyada yer yer sıkıntı da olabiliyor.
Realm olayı işte böyle... Ona göre, iyi seçin!
Peki realm'i öğrendik, seçtik, "Create New Character"e bastık, sonra?
(^ başa dönmek için)
FACTION NEDİR? ALLIANCE MI? HORDE MU?
İşte şimdi karakterimizin Faction'unu ve ona göre Race'ini yani ırkını seçiyoruz.
Başta sizlere linkini verdiğim Official Game Guide'ı okuduysanız görmüşünüzdür, ne diyor?
"Your character’s race will determine whose side you are on, so choose carefully."
ona göre yani, dikkatli seçin, Alliance seçeni döverim!
Ben Horde'um çünkü, o yüzden dövmem gerekiyor, yoksa size ne garezim olur?
Yirim sizi ben sevgili okurlarım! hehe
(Gerçi şimdi Undead'lerin Cannibalize diye bir özelliği var, hakkaten yiyebilirim de, neyse onu karıştırmayalım :b)
Ne o Horde, Alliance? Ne yani? Aha şöle, şimdi de o konuya geldik:
Şimdieee...
Öncelikle, WoW'da iki büyük taraf, ırkların toplaştığı ülkeler birliği gibi iki kutup, yani iki adet "Faction" var:
Alliance ve Horde
Irklar |
Human ve Orc (ve altındakiler) bazlı dizilmiş halde göreceksiniz karakter yaratma ekranında. Aha şu solda olduğu gibi, solda Alliance ("elayıns" okunur), sağda da Horde ("hord" okunur bu da, alyans ve hordE diyenleri eshefle kınıyorum buradan, demeyin öle! :b)
Orc'u Elf'i falan görünce Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) gibi düşünmeyin, buradaki olay çok daha değişik, ırk isimleri ve temel özellikleri oradan feyz alınmış, esinlenilmiş (türlü fantastik ve kuntastik eser ve oyunda da olduğu gibi :b)
Ama World of Warcraft'ta alt hikayeleriyle her ırkın, her class'ın kendine göre gerçekten apayrı hikayeleri var, o açıdan ben mesela kendime şahsen Horde'u çok daha yakın bulurum, gerçek hayatta da nispeten o tarz bir adam olduğumdan büyük ihtimal :b
(^ başa dönmek için)
Detay hikayeleri ve başlıca Warcraft tarihi içerisindeki yerlerini öğrenmek için zaten rehberin başındaki Warcraft'ın Hikayesi'ni okuyup buraya geldiğinizi kabul ediyorum, o yüzden de ırkların tek tek uzun hikayelerini anlatmak yerine, size bu vesile ile gayet nötr bir şekilde Faction'ların şimdiki duruma nasıl geldiğini ve altındaki ırkları nasıl olaya dahil olmuş, onları özetleyeyim, efendim şöyle ki:
ALLIANCE
Alliance (Birlik), "Human Alliance" olarak (sonradan Lich King olacak olan Arthas'ın babası) Terenas Menethil tarafından ilk kurulduğunda, sadece Human krallıklarının toplaştığı bir birlik iken, ilk Orc istilası ve Birinci Savaş'ta toprakları işgal edildiği için Dwarf'ların katılmasıyla diğer ırklara da kapılarını açmış, sonrasında Üçüncü Savaş'ta Archimonde'a karşı galip gelebilmek için ölümsüzlüklerini kaybeden Night Elf'lerin katılması ve baş şehirleri Gnomeregan'ı başarısız bir deney sonucu kaybeden Gnome'ların Dwarf'lardan yardım istemesi sayesinde modern Alliance ilk halini almıştır.
Daha sonra da sırasıyla Burning Crusade zamanında Burning Legion'dan kaçarken uzay gemileri Azeroth'a düşen Draenei'ler, Cataclysm'de sonunda izole şehirleri Gilneas'tan dünyaya açılan ve eskiden Human olan ama artık bir kurtadam ırkı olan Worgen'ler ve son olarak da Mists of Pandaria zamanı da Pandaren'lerin bir kısmı Alliance'a katılmıştır. "Poster imajı" diye tanımlayabileceğimiz kahramanlar barındırırlar, genel olarak asil, şanlı şöhretli, kudretli ve gösterişlidirler (Gnome'lar hariç :b). Ama bu poster ve vitrin imajına "Şan, Şeref, Kardeşlik!" tribine ve şovalye düsturuna bağlı görünmelerine rağmen, neredeyse ironik bir biçimde Warcraft evrenindeki çoğu kötü karakterlerin ve türlü entrikanın, içten pazarlıklı ortamların çıkış noktasıdır.
Şu anda Alliance'ın lideri Human'ların da kralı olan Anduin Wrynn'dir, babasını Broken Shore'da kaybettikten sonra yenice tahta geçmiştir. Babası olan Varian Wrynn merhum da pek megalomandır, kendi sarayına kendi heykelini falan diktirmişliği vardır :b
Uzun süre kayıp olan bu zat, hafızasını kaybetmiş, (aynen Thrall gibi) Arena dövüşçülüğü gibi çeşitli badireler atlatıp, hem ruhen hem fiziksel olarak da bölünmüş kişiliğini toparlayana kadar tahtına bakan ve artık büyümüş serpilmiş olan oğlu Anduin'in vekaletinden krallığı devralmış, ama yine oğluna tahtı bırakıp bu fani Azeroth'dan göçmüştür. Oğlu Anduin Wrynn de Human'ların ve aynı zamanda Alliance'ın da baş şehri olan Stormwind'deki sarayında ikamet eder. Babasının savaşçı ve fevri kişiliğinin tam zıttı, mülayim ve yaşına göre bilge bir Priest olan Anduin, barışçıl ve sakin bir liderdir. Hatta Anduin'in bu kişiliği sayesinde Broken Shore sonrası Horde ile patlayabilecek yeni bir topyekün savaş şimdilik engellenmiştir.
(^ başa dönmek için)
HORDE
Horde ise tam karşıt (olması gerektiği) şekilde, kendi payına düşen kötü karakterlerine, verdiği ilk korkutucu intibasına rağmen, kendi içinde her zaman çıkar ilişkisinden çok onuru, sadakati ve yardımlaşmayı ön planda tutar.
Esas olarak ilk Horde, Orc'lardan kuruluydu ve o zaman Orc'lar Burning Crusade'in kölesi olarak öne atılan askerlerdi, ama daha önce Warcraft'ın Hikayesi'ni anlatırken bahsettiğim gibi (Warcraft III'teki mevzular sonunda) özgür iradelerine kavuştular, ilk önce Thrall'ın liderliğindeki Orc'lar, Human kamplarındaki Orc Klanlarını yeniden topladı ve özgür yeni Horde'un ilk adımını atmış oldular. Daha sonra Kalimdor'a göçen Orc'lar, Darkspear Troll'leri ile Human'lara ve Murloc'lara karşı savaştılar ve bu sayede ilk olarak Darkspear Troll'leri Horde'un saflarına katıldı. Bundan sonra da Centaur'ların soykırımından kurtarılan doğa dostu, barışçıl ama dağ gibi Tauren'ler bu iyiliğin karşısında Horde'a dahil olmuş oldu. En son da eskiden insan olup Lich King'in köleliğinde diriltilen yaşayan ölüler yani Undead'ler, Lich King'in ortadan kaybolmasından sonra kendi iradelerini kazanıp, eski bir Banshee (Zombi Elf) olan Sylvanas'ın liderliğinde birleştiler, Alliance'ın kendilerine özgür iradelerine rağmen düşmanca davranması ve onları yoketmeye çalışmalarından dolayı hayatta kalmak için Forsaken (Terkedilmişler) adını aldılar, yalnız ve arada kalan bu reddedilmiş halka Thrall kucak açtı ve bu sayede onlar da Horde'a katıldılar ve modern, özgür Horde ilk halini almış oldu.
Bundan sonra Burning Crusade zamanı Lich King'in yıkımından hayatta kalan eski High Elf'lerin bir araya gelmesiyle kurulan ve bu katliamı unutmamak için kendilerine Blood Elf (Kan Elfi) diyen High Elf'ler yine eski müteffikleri Alliance'tan yardım göremedikleri için Horde'a katıldı. Cataclysm zamanı da Deathwing'in adasını yokettiği ve normalde ticari kaygılardan dolayı nötr olan Kezan Goblinleri, kıyıya yaklaştıklarında kurtarılmayı beklerken Alliance gemilerinin saldırısı altında kaldılar ve o anda zaten onlarla savaşmaktan olan Orc'lar ile aynı tarafa geçtiler, sonrasında da bunun etkisi ile Bilgewater Cartel'i olarak Horde'a katıldılar. Mists of Pandaria zamanında da yine Alliance'a olduğu gibi Horde'a da Pandaren'lerin bir kısmı katılmış oldu.
Horde'un liderliğinde ise durum biraz karışık. Cataclysm zamanına kadar özgür Horde'un kurucusu olan Thrall, Horde'un Warchief'i yani Baş Şefi idi, fakat sonra Thrall, dünyayı Deathwing'ten kurtarmak için Earthen Ring adlı Şaman birliğine lider olup, Horde'un liderliğini Orc'ları özgürleştiren efsanevi kahraman Grommash Hellscream'in oğlu Garrosh Hellscream'e bıraktı.
Cataclsym'den sonra Pandaria'da başlayıp Azeroth'a yayılan Horde-Alliance savaşının sonunda ise Garrosh, Alliance ile savaşlarında güç arayışının dozunu kaçırıp, Old God etkisiyle bir nevi karanlık tarafa geçti, bundan sonra Alliance ve Horde beraberce Garrosh'u alt edip Horde'un ve Orc'ların baş şehri Orgrimmar'ı bu iç işgalden ve Garrosh'tan kurtardılar, bunun sonrasında da Horde'un Garrosh'a karşı iç isyanının ve Darkspear Troll'lerinin lideri Vol'jin, Thrall'ın da onayı ile yeni Warchief oldu.
Ama ne yazık ki hükmü uzun sürmedi. Broken Shore'daki savaşta ağır yaralanan Vol'jin son nefesinde Horde'un kendinden sonraki liderini ilan edip o da bu fani Azeroth'dan göçtü, evet, artık Warchief Sylvanas Windrunner, Forsaken'ların da lideri. Halen daha Undercity'de ikamet ediyor, Orc'ların başında ve Orgrimmar'da ise vekaleten High Overlord Varok Saurfang duruyor, Darkspear'lar halen daha yeni bir lider seçmedi.
(^ başa dönmek için)
~ 0 ~
PANDAREN'LER
Bu arada tabii yukarıdaki listede de "+1" olarak görebileceğiniz Pandaren'lerin durumu istisnai, oyunun tek nötr ırkı. Çünkü anlattığım gibi hem Alliance, hem Horde olabiliyorlar, kendi başlangıç bölgelerinde Faction'suz ve nötr başlayıp, oyun içinde Faction'larını (Uzak Doğu göndermeli) felsefelerine ve kendi görüşlerine göre seçiyorlar.
Bu felsefeler ve seçimlerinin altında yatan sebepler de şöyle:
- Tushui Pandaren'leri, önce düşünüp, sadece gerekirse harekete geçmeyi savunuyor.
Barışçıl ve adil bir dünya için ruhsal dinginliği ve bilginin yolunu seçtikleri için buna yakın gördükleri Alliance'a katılıyorlar.
- Huojin Pandaren'leri ise, içgüdüsel olmayı, vakit kaybetmeden harekete geçmeyi savunuyor.
Gücü, onuru ve kontrol altındaki bir saldırganlığın yolunu seçtikleri için buna yakın gördükleri Horde'a katılıyorlar.
(*Yani spoiler olacak ama kafalar karışmasın, durum şöyle:
Screenshot da koyayım, Pandaren başlangıç bölgesi bitince bir seçenek penceresi çıkıyor, oradan seçiyorsunuz ondan sonra Kramer Kramer'e, Pandaren Pandaren'e karşı, harala gürele aksiyon :b)
Pandaren başlangıç bölgesini bitirince gelen Faction seçim ekranı. Ortalama Level 10 civarı bu seçime ulaşıyorsunuz, o zamana kadar nötr. |
Cataclysm zamanı Horde ve Alliance liderleri, tepede de baş düşmanlar, yani Boss'lar. Pandaren'ler henüz daha sislerin ardındayken... |
İşte toparlarsak, bu iki tarafta da sizin seçebileceğiniz, an itibariyle 6'şar +1 ırk,
ve bu ırkların olabileceği 11'er class var. Geniş bir seçenek yelpazesi var yani.
Ayrıca da her ırk her class'ı oynayamıyor, ona da değineceğiz birazdan detayları ile.
Peki bu Faction'umuzu, ırkımızı, hangisini ve neden seçmeliyiz?
Bakınız bununla ilgili türlü detaylar var, ama temel olarak hem oyun içerisinde karakter ekranında kısa hikayeleri, her ırkın kendine göre avantajları (perk'leri) de var, ama benim hepsinden önce size kişisel tavsiyem şudur:
Sevdiğiniz ve oynamaktan zevk alacağınız bir karakter ile oynayın. Yani, ırkı, tipi ve sonrasında da anlatacağım class'ı nasıl size yakın geliyorsa seçiminizi ona göre yapın.
Çünkü World of Warcraft temelde bir "Role Playing Game", yani bir rol yapma oyunu, o yüzden de karakteriniz bir nevi Avatar'ınız gibi bir şey; ya da oynarken izlemekten zevk alacağınız bir şey olmalı, çünkü oyunda en çok göreceğiniz ve sahiplenmeniz gereken şey karakteriniz. Tabii ki sonradan alt karakter kasıp türlü olasılıkları deneyebilirsiniz, ama ilk intibayı en çok kendinize yakın gelen seçenekle yapın, ki sonradan oyundan en fazla zevki alabilin.
Zaten artık ırk özellikleri de büyük oranda eşitlendiğinden "şunun için en iyi ırk şu" gibi bir durum da kalmadı. O açıdan içiniz rahat olsun, bu dediğimi yapın.
Ama yine de daha da detay bilgi isterseniz ırkların stat ve perk dökümleri ve yapılan değişiklikleri öğrenmek için size şöyle bir link vereyim:
http://wow.gamepedia.com/Races
Sıfırdan başlayanlar için tavsiye etmiyorum, ama ileriki zamanlarda, alt karakterler için bilgi edinmek isterseniz bulunsun.
(^ başa dönmek için)
Evet, Realm'leri, Faction'ları ve Race'leri yani ırkları da öğrendik, az önce yukarıda aklınızın kenarına attığım soruya geldik çattık:
CLASS MI? O DA NE?
Bu ırkların olabileceği class'lar neler? WoW'daki temel Class mantığı nasıl?
Oyunda karakteriniz ne olabiliyor? Ne olarak oynayabiliyorsunuz?
Buna da detayı ile karar verdiğinizde haliyle karakterinizi levellamaya başlayacaksınız, onu da buraya ekleyeyim, basitçe izleyeceğiniz yol hakkında bir fikriniz olsun:
LEVELLAMACA (LEVELLING)
ve
TEMEL LEVELLAMA REHBERİ
Başlangıç Ayarları:
Öncelikle, WoW'u nispeten dertsiz tasasız ve uzun süredir WoW oynayan birinin (mesela benim :b) rahatlığımda oynamak istiyorsanız, bu ayarlar çok işinizi görecek, söz veriyorum!
1) Interface > Controls:
Buradan Auto Dismount in Flight ve Auto Loot'u mutlaka açıyoruz, diğerleri opsyonel ama benim seçimlerim şöyle:
2) Interface > Display:
3) Interface > Action Bars:
Buradan da hepsini açın ve en önemlisi "Lock Action Bars" yapın ki, yanlışlıkla mouse gelir tuş basar, büyülerinizin ataklarınızın falan yerini bozmamış olursunuz. Shift ile kendi düzenlemenizi yapmak için de seçenek var, bende durum şöyle:
4) Interface > Names:
Bu kısım aşırı önemli değil ama oyun arayüzünde NPC ve diğer oyuncuların ve tabii kendi isminizin gözükmesi yer yer önemli, işte bu da onun ayarları. Tabii "Combo Point" ya da "Holy Power" kullanan bir class iseniz Personal Resource Display ve Show Special Resources on Target seçenekleri işinize yarayabilir, bende durum şöyle:
5) Interface > Camera:
Bu kısmı default haliyle bırakmanız en güzeli, ama yine de değinelim, çünkü bu ayarları değiştirince pek de hoş bir takip kamerası olmuyor, malüm WoW "Third Person" yani üçüncü dış gözlemci kamerası ile oynanan bir oyun, o yüzden "Water Collision" (su kırılması) ve takip hızı ayarlarınızı bu şekilde tutarsanız daha bir güzel olur, bendeki durum şöyle:
6) Interface > Mouse:
Mouse ayarlarında benim kişisel tercihim click-to-move, yani Diablo oynayanların da bileceği bir çeşit hareket sistemi, ama tabii yer yer tehlikeli olabilen bir seçenek bu, olaya alışık değilseniz aşağa düşmeyeceğiniz geniş boş bir alanda deneyin derim :b
Diğer seçenekler de klasik bakış hızı ayarı ve mouse hassasiyeti ayarları, bende durum şöyle:
7) Interface > Accessibility:
Bu kısım aslında çeşitli renk körlüğü ve kontrol alternatifleri için, ama benim size önerim buradan Cinematic Subtitles'ı yani, sinematiklerdeki altyazıları açmanız, İngilizce de olsa, özellikle Warlords'dan sonra bol bol oyun içi de sinematik var ve bunlardaki hikaye detaylarını kaçırmamak için bu altyazılar çok işe yarayabiliyor, ben de hep açık tutuyorum, diğer seçeneklere de ihtiyacınız olursa onlar ve bendeki hali de şöyle:
8) Interface > Raid Profiles:
Bu kısım da özellikle Party ve Raid için önemli, bendeki ayarlar gibi yaparsanız takımınızı çok daha iyi takip edebilir ve hangi grupta kim var, hangi class'tan kaç kişi ne görevle ne yapıyor tıkır tıkır görürsünüz. Pet'i olan bir Class'sanız ya da Pet'lere de arada Heal atan bir Healer'sanız Pet'i de açın tabii, gerekebilir. Bendeki durum şöyle:
9) System > Advanced:
Interface ayarları dışında System'de genelde ekran kartınızın gücüne göre ayarlar var, ama şu kısım bizim genel ayarlarımız için önemli: "UI Scale". Bu ayarı en sola çekip Interface'inizi küçültünce oyun alanını daha geniş görebiliyorsunuz, her yeriniz düğme ile dolmuyor, böylece daha zevkli ve görsel bir WoW'umuz oluyor, bakınız şurdan (en altta):
10) System > Sound:
Son olarak da ses ayarları kısmına geliyoruz, burada da çoğu şey aynen ses kartınızın kudreti ile alakalı ve tabii kişisel seçeneklere bağlı. Ama ben WoW'un kendi efsane müziklerini ve seslendirmelerini sevdiğimden bütün seçenekleri açık tutarak oynuyorum, yok eğer bi yandan başka müzikler dinlemek isterseniz, ne bileyim farm yapıyorum zaten aynı sesleri bidaha bidaha duymayayım derseniz de işte buradan onu ayarlayabiliyorsunuz. Ama benim size buradaki en önemli tavsiyem "Error Speech"i kapatmak, yani vuramadığınızda, yapamadığınızda karakteriniz aynı hata mesajlarını söyleyip durmasın, boşuna siniriniz bozulmasın, işte o da şöyle:
Bunların ötesindeki ayarlar için de AddOn Rehberi'ne sizleri davet ediyorum, ek programcıklar ile arayüzünüzü daha da özelleştirmeniz mümkün, ama başlangıç için oyun içi bu ayarlar gayet yeterli.
(^ başa dönmek için)
Hah bunu da hallettik, şimdi size aşama aşama anlatayım, WoW'da Levellama olayı temel olarak şöyle:
Level 1-10
Başlangıç bölgesinde başlarsınız, her ırkın kendine ait bir başlangıç bölgesi vardır. O yüzden her ırkın da tabii kendine ait bir hikayesi var. Bu şekilde hepsini öğrenebiliyorsunuz. Level 10-15 civarına kadar da hepsi kendi bölgesindeki başlangıç görevlerini yapar.
Siz de öyle yapacaksınız, güle oynaya önce ilk bölgeyi, 6-7 civarında ise başlangıçtan çıkış bölgesini yapacaksınız.
Level 10-15
Bu aşamada Level 10 olunca Spec'inizi seçer ve sonra da Battleground'lara girebilmeye başlarsınız, experience olarak çok bir katkısı olmaz ama görevden göreve koştururken sıkılırsanız Group Finder'ın PvP kısmından sıra alarak bu kısma takılabilirsiniz. Her gün kazanılan ilk BG ekstra XP (Experience) verir.
Ama benim tavsiyem görevleri yapmaya devam edip hızlıca 15 olmanız (sebebi sonraki kısımda ;b) Buradan sonra muhtemelen ana şehrinize sizi yollayan bir görev alırsınız, aklınızda olsun, gittiğiniz her yerde Flight Point'leri aktif hale getirin ki taksiyle her yere gidebilin (yeşil ünlem görürseniz o aktif hale gelmemiş bir Flight Point demek oluyür)
Level 15-20
Level 15 olduğunuzda ise Group Finder'ın ikinci güzelliği yani 5man Dungeon'lar açılır. PvE kısmından random bir Dungeon'a sıraya girersiniz, bir yandan görevleri yapar bir yandan sıra beklersiniz. Burada anahtar nokta, Tank ve Healer'lara çok daha hızlı sıra gelir.
Sadece Dungeon spamlayarak levellayabilirsiniz. Tabii bilmeden haldır huldur girmeyin, class'ınıza Tanklığa ve Healer'lığa hakim olun ki hem sizin hem de sizle aynı gruba düşenlerin başı ağrımasın :b
Nedir Tank'lık Healer'lık falan derseniz, bununla da ilgili rehberi bir gözden geçirin önce derim, şiddetle tavsiye ederim, hatta aha işte link:
"Tank mı? DPS mi? Healer mı?"
(Buradan alt rehberlere de bakarak ilgi duyduğunuz ya da seçtiğiniz Class ve Spec ile ilgili detaylı bilgi de alabilirsiniz.)
Level 20-40
Tabii Level 20'deki en büyük olay artık bir binek alabiliyor olmanız. Zaten otomatik bir quest ile bu size haber verilir oyun içinde de ve gider ırkınız nereden binek alıyorsa oradan ilk bineğinizi alırsınız, aynı şekilde Level 40'ta da hızlı binek alırsınız bunları atlamayın, özellikle görev yaparak levellamayı tercih ediyorsanız mount ilaçtır (bineklerle ilgili detaylar Ulaşım kısmında)
Öncelikle, ilk bölgeleri geçtikten sonra muhtemelen baş şehrinize yollandınız ve büyük şehrinizi gördünüz. Şehirlerde yeni bölgelere yönlendirmek için görev veren ilan tahtası gibi board'lar var (Bu rehberin başındaki iki resimde de görebilirsiniz, aha onlar ;b) Buradan sonraki bölgeye nereye gitmeniz gerektiğinizi anlayabilirsiniz.
Ya da Group Finder'dan Dungeon spamlayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem özellikle ilk karakteriniz ise görev yapmanızdır. Dungeon gene yapın ama, birer kere görevini yapıp gördükten sonra dış dünyada gezip dolaşmanız, oyunun tadını çıkarmanızdır.
Level 40-58
Aynı şekilde board'dan görevimizi alıp yeni yerlere gidip bu levellara kadar geliyoruz ve sonra ne oluyor? Neden 60 değil de 58?
Çünkü 58'de Outland'e geçiyoruz ve eğer ki Dungeon yapıyorsanız da Group Finder'dan artık random değil Specific olarak "Hellfire Ramparts" seçmeniz gerekiyor. Bunu tabii normalde tavsiye etmiyorum, kendi level'ı zaten 60, o yüzden bence 60'ı bekleyip random'la girin hem de bonus xp alırsınız.
*7.3.5 Sonrası artık istersek Northrend'e de geçebiliyoruz, tamamen sizin seçiminize bağlı, Dungeon listeniz de ona göre güncellenmiş olacak, denk başlangıç Dungeon'larını seçebilirsiniz.
Level 60-68
Burada aslında en önemli olayımız ise UÇMACA! Level 60 olunca uçma eğitimi ve uçan binekleri alabiliyorsunuz, Azeroth'da eski bölgelerde de uçabiliyor ve Outland'de de ve artık 7.3.5 sonrası Northrend ve hatta daha sonra Pandaria'da da uçarak görev yapabiliyorsunuz, yine bunun detayları da Ulaşım kısmında.
Az önce de değindiğimiz üzere 58'den sonra Outland'e ya da Northrend'e geçip, The Burning Crusade ya da Wrath of the Lich King eklenti paketlerinin içeriği olan bölgeleri yapacaksınız bu levellarda, normalde tabii 70'e kadar, ama Outland seçtiyseniz Northrend'e geçiş aynı şekilde 68'de yapılabiliyor, o yüzden böyle bu kısım 60-68.
Dikkat etmemiz gereken şey, Outland'de esas şehir Shattrath, ilk bölgeyi geçtikten ve 60'ta uçma aldıktan sonra, uçarak gidip HS'nizi (Hearthstone'umuzu yani) buraya alırsak büyük rahatlık olur. Orgrimmar ve Stormwind'e de şehrin merkezinde portallar var, aklınızda olsun. Alliance bile olsanız Blood Elf tarafını (Scryers) seçin bu arada, daha rahat oranın Inn'inin kullanımı. Aynı şekilde Northrend seçerseniz de Dalaran'a alın, orada da şehir portalları var.
Level 68-80
Binek açısından da önemli detay: 68'de Northrend'de uçabilme eğitimi alabilmeniz, gold'unuz biriktiyse ilk iş ana şehrinizden bu eğitimi almadan gitmeyin, büyük kolaylık demişiz zamanında, ama artık buna 7.3.5 itibariyle gerek kalmadı, bir kere uçma öğrenince Warlords of Draenor seviyesine kadar yani level 90'a kadar her yerde uçabiliyorsunuz ^^
Bu aşamada seçiminize göre normal şartlarda The Wrath of the Lich King ama diğerini seçtiyseniz The Burning Crusade eklenti paketinin içeriği olan levellar, dolayısı ile o bölgeleri yapacaksınız. WotLK seçtiyseniz 68 olur olmaz hemen ana şehrinize dönüp, Horde'sanız zeplinle, Alliance'sanız gemiyle Northrend'e geçip, sonra yaldır yaldır levellamaya devam edeceksiniz. Tabii tekrar hatırlatayım, Northrend'e geçince ilk iş ana şehir artık Northrend'deki Dalaran, HS'nizi faction'unuzun tarafına alın, yine rahat edin.
Bu kısım biraz uzun gelebilir, çünkü ileriki seviyede 12 Level almanız gereken bir bölgedesiniz, haliyle hakkaten de birazcık uzun sürüyor görece, önceki kısımlara göre, ama gözünüz korkmasın. İster TBC ister WotLK seçin, WoW'un şimdiye kadar en popüler iki eklenti paketinin içeriğindesiniz, doya doya oynayın.
Northrend'de başlangıç bölgeleri olarak Borean Tundra ve Howling Fjord birbirine denktir, o yüzden bu ikisinden birini seçip oradan başlayabilirsiniz. Orgrimmar'dan gelen Horde'lar ve Stormwind'den gelen Alliance'lar Borean Tundra'ya gider. Undercity'den gelen Horde'lar ve Menethil Harbor'dan gelen Alliance'lar da Howling Fjord'a gider. Horde'sanız Zeplin'cilerle, Alliance'sanız gemi bekleyen askerlerle konuşup hangisi nereye gidiyor bulabilirsiniz, yine onun detayı da, evet bildiniz: Ulaşım kısmında var :b
Level 80-85
Normal şartlarda Cataclysm eklenti paketinin içeriğine geldik. Bu aşamada ilk iş Cataclysm'in başlangıç görevlerini yapmak. Hem Horde hem Alliance için, isterseniz Vashj'ir'i atlayıp direkt olarak Mount Hyjal'dan başlayabiliyorsunuz, ama bence en azından portal'ı açılana kadar (yani Denizatı Mount'u alana ve ilk mağaraya gelene kadar) Vashj'ir'i yapın. Devam ederseniz de muhteşem bir Naga story arc'ı var, şahanedir. Female bir Naga oluyorsunuz, hikaye görevi, çok zevkli.
Ama su altında bunalırsanız da direkt olarak Mount Hyjal'a geçin, oradaki görevlerde de şahane hikaye var, zaten genel olarak bence Cataclysm hikaye olarak en başarılı eklentidir.
Uçma ve ulaşım olarak zaten 60'ta açtığınız Azeroth uçması aynen geçerli, Cataclysm zone'ları su altındaki Vashj'ir hariç hepsi Azeroth üzerinde olduğundan uça uça levellıyoruz. Vashj'ir'de de daha önce de dediğim, sadece bu bölgede kullanabildiğiniz denizatı mount'u alınca uçarcasına gezinebiliyorsunuz.
Genel tavsiyem bu aşamada gidişatı şöyle yapın:
80-81 Vashj'ir
81-82 Mount Hyjal
82-83 Deepholm (girişi muhteşem)
83-84 Uldum (girişi süper geyik, Indiana Jones tribi)
84-85 Twilight Highlands
Zaten her bölgenin portal'ını açtığınızda baya bir xp almış olcaksınız, portallar sonradan da lazım olabiliyor. Bence açın, hem de levellayın. Hikayeleri de süperdir.
Tabii bu arada Cataclysm'de HS'nizi ana şehrinize alın, Horde için Orgrimmar'ın Tauren kısmı, Alliance için Stormwind'in Dwarf kısmı Cata portallarına yakındır, ordan rahat gider gelir takılırsınız.
*7.3.5'te Command Board'un da sizi yönlendireceği üzere isterseniz artık bu aşamda Cata bölgelerini geçip direkt Pandaria'da levellayabiliyorsunuz, onun için de sonraki kısma bakın.
Level 85-90
Mists of Pandaria eklenti paketine geldik. Haliyle ilk önce 85'te bir geçiş görevi yapacaksınız, gayet güzeldir, iki taraf için de savaş temalı ve gazlıdır giriş görevleri.
Başlangıç görevini almak için 85 olunca merkez şehirlerinize gideceksiniz, ilk görevi otomatik olarak almanız lazım, gelmezse de gelirse de Alliance'da Stormwind'de taht odasına, Horde için de Orgrimmar'da yine merkezdeki taht odasına giriyorsunuz, ufak bir sinematik oynuyor ve ilk görevinizi alıyorsunuz, bikaç takip eden görevden sonra kendinizi Pandaria'da buluyorsunuz ve Sha'larla ilk tanışmanızı yapıyorsunuz.
Yalnız bir sorun var: Pandaria'da o alıştığımız uçmaca yok. O yüzden Level 90 olana kadar tabanvayla takılıyoruz, buna ruhumuzu hazırlayalım. Level 90 olunca öğrenilebiliyor Pandaria'da uçma ve başlangıç oyuncuları için lüzumsuz pahalı, o yüzden bunu ikinci plana atın, ilerde çok paranız olursa alırsınız.
Dikkat etmeniz gereken tek şey 87 olunca Shrine Quest'ini almak, bunu da sizi Temple of the White Tiger'a yollayan quest'le yapıyorsunuz. Hem güzel bir zincirleme görev serisidir (chain quest) hem de Shrine'ı erkenden açmış olursunuz.
Shrine, Horde ve Alliance'ın Pandaria'daki esas üssü gibi, karşılıklı iki tapınak ve şu yüzden faydalı, sadece Orgrimmar veya Stormwind'e değil, Shattrath, Dalaran ve diğer şehirlere de portallar var.
Özellikle Horde Shrine'ı iç düzeninden dolayı aşırı pratiktir. Benim bütün karakterlerimin HS'si halen daha burda mesela. Burda da sırayla bölgeleri yapcaksınız zaten, tabanvay olduğundan biraz başta sıkıcı gelebilir ama aslında hepsi birbirini takip eden güzel görev serileri var, her bölgenin de kendine göre hikayesi var. Özellikle Klaxxi (böcük) bölgesi olan Dread Wastes benim favorim.
Level 90-100
Warlords of Draenor eklenti paketi ve eski, aynı zamanda alternatif evrendeki Draenor'a geldik. Bunun da aynen Pandaria tarzı bir başlangıç görev serisi var ve belki de en başarılı görev serileri ne kadar kıymeti bilinmese de bu pakette.
Her bölgenin şahane bir hikaye serisi ve sonlarında da oyun içi cutscene'ler var. Gerçekten başarılıdır ve Warlords'da görev yapmak zevklidir. Yine Pandaria gibi başta uçma yok ve uçarak levellayamıyoruz.
Ama burda şöyle bir fark var, biraz zorlu bir achievement var "Draenor Pathfinder" diye, onu bir kere yaparsanız, alt karakterlerinizin hepsi artık Draenor'da uçabiliyor. Lazım olunca bakarsınız, ilk karakter için zaten böyle bir şansımız yok, o yüzden bunu kafaya takmayın şimdilik. Ama eğer ki ben bir kasayım bu olaya derseniz de detayı şurada, Warlords kısmında:
"Ehliyet ve Pilotluk Kursları Fiyatları, Uçma ve Ötesi"
Buradaki esas farklı olan şey şu, başlangıç görevini bitirince görceksiniz zaten Garrison'unuz olcak. Bu Garrison için levellama süresince her bölgeden Follower'lar edinip Garrison içine bina yapmak gibi dertleriniz olacak. Bunlara çok takılmayın, çünkü durum şu, zaten Level 92'de Garrison'unuz tek bir görevle Level 2 olacak, Level 3 yapmak çok maliyetli, o yüzden hele ki Legion aşamasındayız, ona kafayı takmayın, levellama süresince bulduğunuz bütün Follower'ları aktif tutup ekstra XP veren görevlere (mission) yollayın.
Levellama için esas ek tüyo burda!
Her biri 100 GR (Garrison Resource) olan [Excess Potion of Accelerated Learning] potion'unu Garrison vendor'unuzdan biriken GR'ler ile alıyorsunuz, bu şahane icat Level 91'den itibaren 1 saat boyunca %20 ekstra XP almanızı sağlıyor (ölseniz de bu etki devam ediyor, yenisini kullanmanıza gerek yok ölürseniz). O yüzden mesela quest'leri yaparken, verirken falan her türlü kullanabilirsiniz. Bunu alırken kullandığınız GR ise kendi kendine de siz görev yaparken de birikiyor, normalde 72 saatte 500 GR birikir ve cache'iniz dolar, daha da birikmez, bunu alarak biriktirebilirsiniz. Ekstra kasmaya gerek yok yani, zaten görevlerden falan levelladıkça bu pot'tan almanıza yetecek kadar birikecek.
Bunun dışında çok kafayı takarsanız detaylı Garrison Rehberi yine kendi başlığında var, ona fikir olması için bakabilirsiniz, ama levellama aşamasında bu kadarı fazlasıyla yeterli. Levellama sırasında açmanız gereken binalar da hiç önemli değil, görev için gerekenleri açın sonra ellemeseniz de olur GR boşa gitmesin.
Ashran'a gitmeyi unutmayın tabii, bölgeyi açın ama bence HS'yi buraya almak çok da faydalı değil, ben Shrine'da bıraktım Pandaria'da, ya da artık bir Mage'den portal rica edip, Yeni Dalaran'a alabilirsiniz, ikisi de şehir portalları açısından daha çok işinizi görür.
Level 100-110
Legion eklenti paketi ve Broken Isles bölgesi de şu anda oyunda levellayacağımız son aşama. Yine ne yazık ki ilk karakteriniz ise, baştan uçma yok. Görevimizi aynen Pandaria ve Warlords gibi alıp muhteşem ötesi bir başlangıç görevi ile gayet karamsar bir giriş yapıyoruz. Sonra da Dalaran'ı Broken Isles'a taşıyıp, yeni yerinde Broken Isles üzerinde yeni baş şehrimize kavuşuyoruz. (*Bir kere Broken Shore görevlerini yaparsanız alt karakterlerle bu aşamayı atlayıp direkt Dalaran'a geçebiliyorsunuz, görevi vermezseniz de ekstra bir ana şehir teleport taşınız olmuş oluyor, mis ;b)
Legion'daki levellama da burada başlıyor, ilk iş olarak Dalaran'a vardığımızda Class'ımızla ilgili bir görev alıp, Artifact Weapon görevimize başlıyoruz. Bu görev bize otomatik geliyor, özel bir şey yapmanıza gerek yok, girin Dalaran'da bekleyin, zaten belirir.
Artifact Weapon'la ilgili kısım biraz karışık. Yani, özetle durum şu:
Spec'inize Legion'da levellamadan önce iyi karar verin.
Şundan dolayı: Artifact Weapon'lar Spec'lere göre değişiyor ve ne Spec oynayacaksanız ona göre seçmeniz lazım, sonra değiştirmek biraz zor. Level 102'ye kadar aldığınız Artifact'a kölesiniz, ona göre baştan dikkatli karar verin. Çünkü silahınızı güçlendirmek için Artifact Power kullandıkça açılan Artifact Weapon'ların kendi Talent tabloları var ve ilerledikçe bunları sıfırlamak ve değiştirmek iyice zorlaşıyor. O yüzden kendi Talent'leriniz gibi rahatça bunları harcamayın, aman dikkat.
36 ayrı Spec ve 36 ayrı çeşit Artifact Weapon var. Class Rehberinde detaylarına bakabilirsiniz. Mesela Shaman'sınız, Enhancement'la Doomhammer alacaksınız, o zaman ona yönelin, o şekilde devam edin, "Doomhammer'ı alırım arada 5man'lerde Resto olurum" derseniz, o iş yaş, çünkü 102'ye kadar Artifact'ınız olmadan gücünüz bu kısma yetmiyor, zaten ona göre tasarlanmış.
Ayrıca görevlerden, dışarda bulduğunuz kutulardan ve dungeon'lardan gelecek Artifact Power'lar da eğer ki bu item'leri kullanırsanız aktif silahınıza gidiyor, o yüzden onları bence 102'ye kadar biriktirin, iyice karar verip bütün Artifact silahları alana kadar kullanmayın.
Tabii ilk aşama Artifact Weapon'umuzu alma kısmını geçtikten sonra da Class Order Hall'umuzu açıyoruz. Her 12 Class'ın kendi Order Hall'u var, hepsi başka yerlerde ve sadece o Class'a özel, Rogue'lar belli bir yerde toplaşıyor, Mage'ler bir yerde gibi. Bu bir nevi Garrison gibi, yine follower'larınız falan olacak, ama Garrison kadar detaylı değil ve sadece size özel değil, herkese açık.
Bu sefer GR yerine OR yani Order Resource var, bu kez de bunlar kendi kendine görevlerden falan birikiyor, Order Hall'unuzu upgrade için falan kullanıyorsunuz. Buna çok takmayın.
Order Hall'un esas olayı görev paneli, burdan açtığımız haritadan önce hangi bölgede levellamaya başlayacağımızı seçiyoruz, sonra da follower'ları mission'lara gönderiyoruz aynı Garrison gibi. Özellikle levellarken yine XP veren mission'ları tercih edin, levellama kısmında esas dikkat edilecek şey bu.
Legion'da levellama'nın güzelliği bu arada ilk 4 bölgeden istediğinizi seçip orada levellayabilme, bölge sırası kısıtlaması yok yani. Sadece son Level yani 110'a gelince gidebildiğiniz Suramar bu durumdan hariç. Bunun dışında her bölgeyi sırayla kafanıza göre yapıp, sıradan levellayabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde sıra alıp Dungeon'ları Battleground'ları da yapabiliyorsunuz ama Legion'da buradan gelen XP çok az, görev yapmak açık ara en hızlı levellama yöntemi.
Legion'daki bölgelerle ilgili ek bir bilgi olarak bilmemiz gereken, bu dört bölgenin ikisi kısa sürüyor, ikisi uzun, o yüzden kısa süren ilk önce Val'sharah sonra Azsuna'ya öncelik verin, daha sonra uzun süren Stormheim'ı ve en son yine uzun süren Highmountain'ı yapın.
Her bölgenin sonunda Titan'lardan kalan güçlü silahlar olan Pillars of Creation'dan birini topluyoruz ve 800 item level bir zırh parçası alıyoruz, en son da bölgeyle alakalı bir Dungeon görevi ile devasa bir experience ile bölgeleri bitiriyoruz.
(Bölgelerin konuları ve kısa hikayeleri de Warcraft'ın Hikayesi'nde, Broken Shore'dan sonraki kısımda var, ama zaten okumuşsunuzdur dimi? ;b)
*Ayrıca!
7.2'de gelen Legion Assault'ları haritadan takip edin, bunları yakaladıysanız, Legion gelmeden önce Azeroth'da olan Invasion'lar gibiler, ama artık Broken Isles saldırı altında, yani kısaca ekstra görevler ve elitler falan sayesine bir sürü ekstra experience alabiliyorsunuz, hızlıca 110 olmak için bire bir.
Size bir tüyo hatta, bunları oyunda değilken de takip edebilirsiniz, Wowhead.com'a girin, ana sayfada "Today in Broken Isles" diye bir kısım var, orada zone seçip (NA=North America, EU=Europe) oradan duruma bakabilirsiniz.
İşte böyle, bütün bu aşamaları geçince de "Max Level" (Legion itibari ile 110) olup Endgame aşamasına geçeceksiniz, oyun adeta yeniden başlayacak! ;b
(^ başa dönmek için)
*EK LEVELLAMA BİLGİLERİ:
Yardımcı olabilecek levellama detaylarından ufak birkaç tüyo vereyim.
- Group Finder:
Buradan yaptığınız her gün ilk Dungeon ve ilk Battleground (kazanınca) ekstra xp verir. Görev yapmayı tercih ediyorsanız bile günde en az birer tane yapın.
- Darkmoon Faerie ve World Event'ler:
Darkmoon Faerie ve World Event'ler (Fire Festival falan gibi) sağ üstteki takvimden de takip edebilirsiniz, aktif olduklarında, bazıları %10 ekstra XP veren buff'lar verir. Onları takip ederek ek bir bonus XP yaratabilirsiniz. Biraz daha işler hızlanır, ama bunların kötülüğü ölünce etkileri gider. Yani Dungeon yapmadan alın, girin, ölürseniz karakteri orada bırakın, görev yaparken yarı süre yolda uçar gider, stres yaparsınız. O kadar kasmaya değmez. Darkmoon ayrıca reputation buff'ı da verir, aklınızda olsun.
- Şehir Buff'ları ve Tabard'lar:
Ulaşım kısmında da detayıyla var, şehir Tabard'ları, özellikle Horde iseniz Orgrimmar ve Alliance iseniz Stormwind Tabard'ları Dungeon yaparken üstünüzde olsun. Şehre ne kadar çok reputation kasarsanız, ileride uçuş eğitimlerini falan o kadar ucuza alırsınız.
- Monk'lar:
Monk levellıyorsanız her gün Monk bölgesine dönüp günlük görevinizi yapmayı unutmayın. Hem delicesine bir XP verir, hem de %10 ekstra XP buff'ı verir. Bu buff üst üste eklenir, 1 saatle sınırlı değildir ve ölünce de gitmez.
Evet, işte böyle.
Tabii bütün bu sırada az önce de bol bol değindiğimiz üzere levellarken de yeni bir derdiniz olacak, WoW dahilinde o koca dünyada (hatta dünyalarda) nereye, nasıl gidilir bunu öğrenmeniz lazım.
Vapurda Akbil geçiyor mu? Zeplinler kaçta kalkar? Kendi atımı alcam ama Ehliyet Kursları kaç para? Benim de bir gün Dragon'um olacak mı? Kuşa dönüşüp uçsam? Hepsi burada:
WoW'da ULAŞIM.
(^ başa dönmek için)
GİRİŞ KAPISI
No comments:
Post a Comment